Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Megbénította a hóvihar az Egyesült Államok északkeleti részét

Szombat estére elvonult a hóvihar nyugatra, de átlagosan 90 centiméteres hótakarót hagyott maga után.
Elvonult a hóvihar szombat estére a New Yorktól Bostonig terjedő folyosótól nyugat felé, de átlagosan 90 centiméteres hótakarót hagyott maga után. Sok autós rekedt az utakon, vannak, akik nem tudnak kilépni sem a házukból. Legalább nyolc halálesetet írnak a vihar számlájára, köztük hármat Kanadában, és 650 ezer háztartás, illetve iroda van áramszolgáltatás nélkül.

New York város három nagy repülőterét újra megnyitották, de a bostoni Logan légikikötőt várhatóan csak vasárnap hajnalban helyi idő szerint. Vasárnap napközben már várhatóan a legtöbb menetrend szerinti járat elindul.

New York Cityt, amelyet elkerült a vihar derékhada, 28 centiméternyi hó borítja - közölte Michael Bloomberg polgármester. Long Islanden azonban több száz autó rekedt az utakon. Még a hókotrók is elakadtak, éppen az autók miatt. A személygépjárműveket motoros szánnal közelítették meg a katasztrófamentők, hogy ki tudják menteni a bennük ülőket. Voltak azonban olyanok, akik autójukban töltötték a péntek éjszakát.

Massachusetts, Rhode Island és Connecticut államokban mindenütt megtiltották a közlekedést, csak a hatósági járművek járhattak. A tilalmat szombat estére Rhode Island kivételével feloldották, de arra kérték a lakosságot, hogy még mindig maradjon otthon, amíg el nem takarítják a havat az utakról. A legtöbb havat valószínűleg Connecticut kapta, Hamden városban 101 centiméter esett.

Korábbam

A légi, a vasúti és a közúti közlekedést is megbénította szombat hajnalra az Egyesült Államok északkeleti részét sújtó rendkívüli hóvihar.

A Nemo névre keresztelt vihar miatt - amely átlagosan 45-60 centiméter vastag hótakaróval borította be a mintegy 40 milliós lakosságú keleti parti térséget - szombatig 5300 repülőjáratot töröltek, elsősorban New York és Boston repülőterein.

Hajnalra több mint 600 ezer otthon és vállalkozás maradt villanyáram nélkül.

Elérte a New Yorktól Bostonig tartó partszakaszt a hatalmas hóvihar. Fotó: MTI/EPA/Dominick Reuter (galéria)

Az egyes helyeken óránként 100-120 kilométeres széllökésekkel kísért havazásban a beszámolók szerint eddig legkevesebb négy ember szenvedett halálos autóbalesetet.

Massachusetts, Connecticut, Rhode Island és New York államokban már péntek délután szükségállapotot rendeltek el, és arra ösztönözték a lakosságot, hogy készüljön fel a várható áramkimaradásokra. Massachusetts kormányzója pedig meghatározatlan időre betiltotta az autós közlekedést. Connecticutban az autópályákat zárták le a forgalom elől.

Elérte a New Yorktól Bostonig tartó partszakaszt a hatalmas hóvihar. Fotó: MTI/EPA/Matt Campbell (galéria)

Az Amtrak vasúti társaság már péntek délutántól felfüggesztette járatait New York és Boston között, de számos más északi viszonylaton is. Estére New York több elővárosi vasútvonalán is leálltak a vonatok.

Előzőleg New Jersey-től Maine államig hosszú sorok alakultak ki a benzinkutaknál, és vásárlók tömegei lepték el a szupermarketeket, hogy még a vihar érkezése előtt élelmiszert, hólapátot, elemlámpát vagy áramfejlesztőt szerezzenek be, és más hasonló eszközöket, amelyeket az októberi Sandy "szupervihar" óta különösen sokra tartanak.

Akkor csak az Egyesült Államokban több mint 100 ember vesztette életét, és százezrek maradtak egy egész héten át áram nélkül.

Korábban

Elérte a New Yorktól Bostonig tartó amerikai partszakaszt péntek este a hatalmas hóvihar.

Bostontól északnyugatra már 35 centiméteres hó esett, Connecticut állam északkeleti részén majdnem ugyanennyi. Az északkeleti országrészben szombat hajnalra már 350 ezer háztartás és vállalkozás volt áramszolgáltatás nélkül.

Elérte a New Yorktól Bostonig tartó partszakaszt a hatalmas hóvihar. Fotó: MTI/EPA/Dominick Reuter (galéria)

Massachusetts, Connecticut, Rhode Island és New York államokban szükségállapotot hirdettek ki pénteken.

A Nemo névre keresztelt vihar miatt 4300 repülőjáratot töröltek pénteken és szombaton, ezek többsége New Yorkba, illetve Bostonba tartott volna, vagy onnan szállt volna fel. A két város repülőtereit péntek délután lezárták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az argentin zsidók ellenzik az Iránnal kötött megállapodást

Az argentínai zsidóság vezetői ellenzik az 1994-es Buenos Aires-i merénylet ügyében Iránnal kötött… Tovább olvasom