Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Megbénult a pozsonyi magyar kulturális intézet

Megbénult a pozsonyi magyar kulturális intézet működése - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.
Rámutat, hogy az eddigi igazgató, Krasztev Péter megbízása június 30-án lejárt. Az intézetnek januártól igazgatóhelyettese sincs, így az igazgatói jogköröket senki sem gyakorolja. Ez azt jelenti, hogy az intézet dolgozói még egy villanykörtét sem vásárolhatnak.

Az újság emlékeztet: a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének pozsonyi igazgatói posztjára május elején írt ki pályázatot a budapesti Balassi Bálint Intézet. A beérkezett pályázatok kiértékelésének határideje június 30-a volt, a bizottság június 28-án ült össze, a pályázatot szabályosnak, de érvénytelennek nyilvánította, mivel a határon túli magyar kulturális intézetek felügyeletét közben átvette a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Balassi Intézet pedig nem tartotta magát kompetensnek az igazgató kijelölésére.

A Navracsics Tibor vezetése alatt álló minisztérium még nem hozta nyilvánosságra, hol tart az új igazgató kinevezésének ügye. Az egy hete leköszönt igazgató, Krasztev Péter már februárban jelezte a Balassi Intézetnek, hogy a működés zavartalansága érdekében meg kellene fontolni megbízatása meghosszabbítását, amíg az új igazgató megérkezik.

"Az illetékes minisztériumból erre eddig semmilyen választ nem küldtek. Az intézet jelenleg működésképtelen, mivel ez év januárjától igazgatóhelyettes sincs, azaz nincs aki aláírja a szerződéseket, számlákat. Aláírási joga egyedül az intézet gazdasági munkatársának van, ez azonban nem elég, mivel a bankok és a hivatalos szervek csak két illetékes személy által aláírt dokumentumokat fogadnak el" - magyarázta a helyzetet a lapnak Krasztev Péter.

Elmondta: "A költségvetésben szereplő júniusi rendezvények magyarországi közreműködőinek tiszteletdíját nem tudja kifizetni a pozsonyi magyar intézet, banki átutalást nem hajthat végre, a nyári, illetve őszi rendezvények támogatása is veszélyben forog, mivel nincs, aki a program megvalósulását visszaigazolja."

Egyelőre homály fedi, ki lesz az új igazgató, és mikor foglalja el hivatalát - írta az Új Szó.

Olvasóink írták

 • 2. szilléri 2010. július 11. 11:04
  „Ennyi volt liberális haverom ! Legalább a szomszédja magyar származású volt !
  Krasztev Péter életrajzi morzsái.
  ,,A helyzet tökéletes abszurditását csak tizenhárom évesen fogtam fel, amikor kiderült, hogy felmenőim egyik ága nem is annyira katolikus, mint inkább katolizált, és nem ,,egyszerűen" magyar, hanem magyar zsidó. ,,Harmadik felem" felfedezése megvilágosodásként hatott: végre nem kell döntenem, bolgár vagy magyar gyereknek érzem-e magam, nyugodtan kivárhatom, amíg a dolgok végleg tisztázódnak, nem tudhatja az ember előre, milyen rokonság szakad még a nyakába. A nevemet azóta a sors nagy tréfájának tartom: Krasztev, ami annyit tesz magyarul, hogy ,,keresztes".

  Izraelben volt tehát az óhaza, Bulgáriában a középhaza és Magyarországon az újhaza - micsoda grandiózus családi mítosz lehetőségeit rejti magában ez a vonulás; csakhogy azután jött Moszkva, Vilnius, Prága, Dubrovnik, Ljubljana, Varsó, Minszk, Belgrád, Tirana, Chisinau, Isztambul, Kijev és Szkopje - mind-mind hazáim, ahol valamit, valakit otthagytam, amihez, akihez bármikor visszatérhetek és bármikor vissza is térnék, hogy ott folytassam a beszélgetést, ahol abbamaradt; minden egyes helyszín értelmezi és magyarázza a másikat, még akkor is, ha az egyes különálló történelmek amúgy nem ,,kompatibilisek" egymással."”
 • 1. Léni 2010. július 08. 18:08
  „navracsics alkalmas lesz a jelenlegi posztjára miután ő volt az amortizáló csoport
  egyik oszlopos tagja? A másik ugye semjén volt, aki hasonlóan " felbukott" a jelenlegi
  kormány alakításnál. Az amortizáló munka ennyire kifizetődő, hogy utána hálából
  országos nagyságokká nevezik ki az embereket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg is égett a brutálisan megkéselt lány

Tragikus körülmények között meghalt egy román egyetemista lány a kanadai Ryerson egyetem… Tovább olvasom