Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Megbénult az olasz parlament

Tizenhárom egymás utáni szavazás sem volt elég ahhoz, hogy kinevezzék az alkotmánybíróság új tagjait.
Tizenhárom egymás utáni szavazás sem volt elég ahhoz, hogy az olasz parlament kinevezze az alkotmánybíróság új tagjait. Mindez csütörtökön teljesen megbénította a római törvényhozást.

Az olasz parlament alsóháza hétfő óta képtelen dönteni az alkotmánybíróság két új tagjának személyéről. Egyetlen jelölt sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges 570 szavazatot (a képviselőháznak 630 tagja van). Az eredménytelen szavazási fordulók miatt a képviselőház munkája megakadt.

A képviselőház elnöke jövő keddre napolta el a szavazás folytatását. Az alkotmánybírák sikertelen megválasztása miatt a képviselőházban leállt a Renzi-kormány reformjainak megvitatása is.

A Matteo Renzi miniszterelnök vezette balközép Demokrata Párt (PD) jelöltje Luciano Violante PD-politikus, jogász, a képviselőház volt elnöke. A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt Donato Bruno jogászt, a FI jelenlegi szenátorát jelölte. A két jelöltről Matteo Renzi és Silvio Berlusconi megegyezett egymással: a PD és a FI képviselői azonban a titkos szavazás során nem engedelmeskedtek pártvezetőiknek és nem szavaztak megfelelő többséget egyik jelöltnek sem. Új jelöltek állítását is kizárták.

A PD nem tudta maga mellé állítani a parlamentben levő többi baloldali pártot, a FI hasonlóképpen nem tudott szövetségre lépni az Északi Ligával.

Giorgio Napolitano olasz államfő szégyennek nevezte a parlament magatartását, felelőtlennek a képviselőket.

Döntésképtelen olasz parlamentről beszélt Pierluigi Bersani, a PD volt főtitkára, aki szerint utódja, Matteo Renzi ugyanazzal a helyzettel találja magát szemben, mint ő a legutolsó, 2013-as olasz parlamenti választások után, amikor parlamenti többség hiányában le kellett mondania a miniszterelnökségről. Olaszországban jelenleg se a kormánynak, se az ellenzéknek nincsen többsége, így a parlament és az ország megbénul - hangoztatta Pierluigi Bersani.

A 15 fős olasz alkotmánybíróság tagjainak egyharmadát a köztársasági elnök nevezi ki, egyharmadát a különböző fokú bíróságok, egyharmadát pedig a parlament. A jelöltek két távozó tag helyét vennék át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Európai Parlament határozatban erősítette meg Ukrajna támogatását

Az EP-határozat felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja vissza az összes katonai erőt… Tovább olvasom