Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Megbénult Portugália több kikötője

A dolgozók nem vették fel a munkát a kormányzati megszorító csomag részeként elfogadott új munkatörvénykönyv elleni tiltakozásul.
Megbénult hétfőn Portugália több kikötője és két fő olajfinomítója is, miután a dolgozók nem vették fel a munkát a kormányzati megszorító csomag részeként elfogadott - a munkapiac rugalmasságának növelését célzó - új munkatörvénykönyv elleni tiltakozásul.

A portugál kikötők dolgozóit tömörítő szakszervezet, az Oficiaismar egyik képviselője a Lusa portugál hírügynökséggel közölte, hogy a "kikötők szinte teljesen megbénultak mind a kontinensen, mind pedig a Portugáliához tartozó Madeirán és az Azori-szigeteken". Mint Carlos Coutinho elmondta, számos óceánjáró hajónak módosítani kellett a megállóhelyét. A munkabeszüntetés elsősorban Lisszabon, Setubal, Sines ás Aveiro kikötőiben okozott komoly fennakadásokat. A munkavállalók az augusztusban életbe lépett új munka törvénykönyv miatt bizonytalanná vált munkakörülmények és a tervezett létszámcsökkentés ellen tüntettek.

Ezenkívül az ország két fő kőolaj-finomítójában is - a portugál fővárostól 150 kilométerrel délre lévő sinesi és az észak-portugáliai nagyváros, Porto közelében lévő matosinhosi létesítményekben - gyakorlatilag szünetelt a termelés hétfőn, miután az alkalmazottak 90 százaléka nem vette fel a munkát. A Galp portugál energiavállalat dolgozói előreláthatólag szerdáig folytatják a sztrájkot.

A lisszaboni vezetés már számos megszorító intézkedést hozott annak érdekében, hogy teljesítse az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a 78 milliárdos mentőcsomagért cserébe megállapított szigorú költségvetési célokat. A kormányzati lépések miatt egyre nagyobb a társadalmi elégedetlenség: szombaton több százezren vonultak utcára Lisszabonban és 30 másik portugál városban a megszorítások ellen tiltakozva.

Az EU és az IMF éppen a múlt héten egyezett bele abba, hogy enyhít a Portugália megsegítésének feltételéül szabott költségvetési feltételeken: a 3 százalékos államháztartási hiányt a tervezetthez képest egy évvel később, 2014-ben kell csak teljesítenie az országnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszlámellenes film: A Hezbollah több tízezer híve vonult utcára

"Az Egyesült Államok a nagy sátán!", "Izrael az iszlám ellensége!" - skandálták az egybegyűltek. Tovább olvasom