Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Megbírságolta a román államfőt a diszkriminációellenes bizottság

Pénzbírságot szabott ki Traian Basescu román államfőre az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amely hétfői ülésén az emberi méltóságot sértő hátrányos megkülönböztetésnek minősítette az elnök egy korábbi, a romákkal kapcsolatos kijelentését.
Basescu 2010 novemberében egy szlovéniai sajtóértekezleten  azt mondta a nomád romákról, hogy "kevesen akarnak dolgozni közülük,  sokan hagyományosan abból élnek, amit lopnak".  

A CNCD többségi szavazattal hozta meg határozatát, amellyel 600  lejes (40 ezer forint) pénzbírsággal sújtja az államfőt. Basescu  bíróságon fellebbezhet a határozat ellen.  

A CNCD első ízben azzal utasította el a Romani Criss nevű civil  szervezet panaszának vizsgálatát, hogy nincs területi illetékessége,  de a legfelső bíróság ezt felülbírálta és jogerős határozatában  állásfoglalásra kötelezte a tanácsot arra hivatkozva, hogy az  államfő kijelentésének belföldön is voltak következményei.  

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: ez már az  ötödik eset, amikor az államfő ellen emelnek panaszt a  diszkriminációellenes hatóságnál, ezek többsége a romákkal  kapcsolatos, de most első ízben szabtak ki pénzbírságot.  

Az MTI-nek az ügy politikai értelmezésének lehetőségét firtató  kérdésére Asztalos Csaba azt mondta: a tanács nem politikai döntést  hozott.  

"Persze manapság annak is politikai jelentőséget tulajdonítanak  Romániában, ha egy madár falnak repül. De az indoklás nem politikai,  hanem jogi érvekre fog épülni és ma arról tárgyaltunk: hol van a  szólásszabadság határa. Elmarasztaltunk már politikusokat minden  parlamenti pártból, a függetlenség a működőképességünk előfeltétele,  és azt hiszem az államfő is azt várja el tőlünk, hogy függetlenek  legyünk" - hangsúlyozta a CNCD elnöke.  

Hozzátette: ő maga a bírságolás ellen szavazott, de kisebbségben  maradt. Álláspontját azzal indokolta: hozzá az amerikai, illetve az  ahhoz igazodó magyarországi joggyakorlat áll közelebb, vagyis  szerinte erkölcsileg el kell marasztalni a romákkal kapcsolatos  negatív előítéletek kinyilvánítását, de csak akkor látja indokoltnak  a büntetést, ha az gyűlöletszítással társul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább 50 több halottja van az özönvízszerű esőzésnek Burundiban

Több mint félszáz halálos áldozatot követelt az özönvízszerű esőzés a kelet-afrikai Burundiban… Tovább olvasom