Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Megbírságolták Oroszországot a melegfelvonulások akadályozásáért

Moszkva - Az Emberi Jogok Európai Bírósága bírságot szabott ki Oroszországra a melegek felvonulásainak többszöri megakadályozása miatt - közölték orosz tájékoztatási eszközök.
A strasbourgi testület csütörtökön napvilágot látott határozatában leszögezte: Oroszország megsértette a gyülekezéshez való jogot, és a szexuális orientáció alapján diszkriminált személyeket. Ezért 29 510 eurót kell fizetnie Nyikolaj Alekszejevnek, a melegek vezető aktivistájának részben kártérítésként, részben az eljárási költségek fedezésére.

Alekszejev lelkesen üdvözölte a strasbourgi döntést. Kijelentette, hogy ez súlyos csapás az oroszországi homofóbiára - a melegekkel szembeni gyűlöletre -, és reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön beiktatott új moszkvai polgármester, Szergej Szobjanyin toleránsabb lesz a szexuális kisebbségekkel szemben.

Alekszejev blogjában leszögezte: az európai bíróság első ízben állapította meg, hogy Oroszországban megsértik a homoszexuálisok jogait. Alekszejev szerint a döntés kötelező érvényű Oroszországban, s nem csak Moszkvának, de a többi orosz város hatóságainak is engedélyezniük kell a melegek felvonulásait a továbbiakban. Végül megállapította: a melegek az első jogvédők Oroszországban, akik elérték jogaik elismerését.

A moszkvai hatóságok 2006 óta nem engedik megtartani a melegparádét, ezért a szervezők bírósághoz fordultak, majd az oroszországi jogi lehetőségek kimerítése után a strasbourgi bírósághoz nyújtottak be keresetet.

A bíróság indoklásában rámutatott: önmagában az a tény, hogy egy demonstráció kellemetlenségek kockázatával jár, nem elegendő a megmozdulás betiltásához. Emellett a testület megállapította, hogy a melegközösség törekvései nem részesültek tisztességes elbírálásban, noha az orosz alkotmány garantálja a gyülekezési jogot.

A melegparádéknak Jurij Luzskov, szeptemberben leváltott moszkvai polgármester esküdt ellensége volt, sátáninak nevezte az elképzelést és kijelentette, hogy az ilyesmi veszélyezteti a közerkölcsöket és a közegészséget. A meghirdetett, de nem engedélyezett akciókra érkezőket mindannyiszor szétkergették.

Luzskov távozása után az egyik moszkvai körzetben sok év után először engedélyeztek egy melegek szervezte tüntetést, de hangsúlyozták, hogy szó sincs parádéról. A megmozdulással az ellen tiltakoztak a résztvevők, hogy a svájci Swiss légitársaság gépére nem engedték felszállni Alekszejevet.

A strasbourgi testület döntése három hónap múlva lép életbe, amennyiben a felek egyike sem fellebbezi meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasmenéses járványnak Haitin - több tucatnyi halálos áldozat

Haiti - A haiti egészségügyi hatóságok csütörtöki jelentése szerint a kolera egyik válfaja vezetett… Tovább olvasom