Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Megérkezett a Vajdaságba a betlehemi békeláng

A Szabadka melletti kelebiai plébániára a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség hozta el a különleges ünnepi jelképet Bécsből.
Megérkezett a Vajdaságba a betlehemi békeláng advent negyedik vasárnapján.

A békét, reményt és összetartást szimbolizáló láng széthordása a világban a 80-as évek végén vált hagyománnyá. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1986-ot a béke évének nyilvánította, ennek jelképe lett a betlehemi Születés templomában égő láng. Az osztrák cserkészek azóta minden évben elviszik a lángot Bécsbe, ahonnan az a világ legkülönbözőbb pontjaira jut el. A kezdetben csak néhány száz keresztény hívőt érintő kezdeményezés mára világméretű esemény lett.

A láng először érkezett a Szabadka melletti Kelebiára. "Ahogy a lángot ember adja át embernek, úgy születik meg a béke, és így valósul meg a szeretet is, nem papíron, nem egy elvont gondolatban, hanem két ember találkozásában" - mondta az ünnepélyes lángfogadáson Paskó Csabaplébános.

"A békeláng megérkezésével össznemzeti erőfeszítésnek a részeseivé váltunk - jelentette ki Pásztor István, a vajdasági képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. - Képletesen ezzel is erősítjük azt a nemzethez tartozást, amelyről az elmúlt hónapokban számtalanszor tanúbizonyságot tettünk."

Magyarországon is számos helyen tartottak idén is lángátadó és lángfogadó ünnepségeket. Budapestre advent harmadik vasárnapján érkezett meg a láng, a Parlamentben pedig Kövér Lászlóházelnök fogadta a béke szimbólumát december 16-án. A láng útja idén is követhető az interneten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnyű kínok között halhatott meg a brit orvos Szíriában

Felboncolják a szíriai fogságban tisztázatlan körülmények között elhunyt brit humanitárius orvost, hogy megtudják halálának okát, illetve azt, hogy esetleg megkínozták-e damaszkuszi börtönében. Tovább olvasom