Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Megérkezett Harkivba a holtesteket szállító vonat

Oroszország kész teljes mértékben segítséget nyújtani a múlt héten Ukrajna felett szerencsétlenül járt malajziai utasszállítóval történtek feltárásához.
18:22 - A Fehér Ház kifogásolja a tragédia helyszínek megközelíthetőségét

A nemzetközi nyomozók továbbra is arra várnak, hogy "haladéktalanul és teljes mértékben" hozzáférhessenek a maláj utasszállító lezuhanásának helyszínéhez Kelet-Ukrajnában - jelentette ki kedden Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

A szóvivő üdvözölte, hogy az áldozatok holttestét Hollandiába szállították, de kijelentette, hogy a nemzetközi vizsgálat szakembereivel való együttműködés szintje még mindig kívánnivalókat hagy maga után.

Earnest közölte, hogy az amerikai kormány még a nap folyamán a közvélemény elé kíván tárni több, a Malaysia Airlines tragédiájára vonatkozó hírszerzési adatot.

Barack Obama amerikai elnök kedden lerótta kegyeletét az áldozatok emléke előtt Hollandia washingtoni nagykövetségén és biztosította a hollandokat, hogy az ügyben megfelelő vizsgálatot fognak lefolytatni és felelősségre fogják vonni az elkövetőket.

17:51 - Egy perc csönddel emlékeztek az áldozatokra az uniós külügyminiszterek

Egy perc csönddel tisztelegtek a Kelet-Ukrajnában szerencsétlenül járt maláj utasszállító repülőgép csaknem 300 szörnyethalt utasának az emléke előtt keddi tanácskozásukon az uniós külügyminiszterek - tudatta a megbeszéléseket követően Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Az uniós diplomácia vezetője leszögezte: a területet ellenőrző fegyveres szakadároknak azonnali, teljes és biztonságos hozzáférést kell biztosítaniuk a katasztrófa helyszínéhez, amelyet egyúttal biztosítani kell, le kell zárni az illetéktelenek előtt. Azokat, akik közvetve, vagy közvetlenül felelősek a történtekért, bíróság elé kell állítani - jelentette ki Ashton.

16:50 - Putyin: Moszkva nyomást gyakorol a szakadárokra, hogy segítsék a nyomozást

Oroszország minden tőle telhetőt megtesz, így latba veti befolyását a szakadárok között, hogy segítse a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító ügyében a nyomozást - közölte kedden az államfő az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy ez azonban nem elegendő a válság megoldásához. Az orosz elnök a konfliktus kiszélesítésével vádolta meg a kijevi vezetést és a nyugati országokat és leszögezte: a Nyugatnak ugyanígy nyomást kell gyakorolnia a kijevi vezetésre az ellenségeskedés beszüntetése érdekében.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, a szakadárok kezén lévő területen. Az utasszállítón tartózkodó 298 ember mind életét vesztette.

Az orosz elnök felszólította a nyugati nagyhatalmakat, hogy ne avatkozzanak be Oroszország belügyeibe. Úgy ítélte meg, hogy újabb intézkedésre van szükség az ország katonai képességeinek növelése végett és csökkenteni kell az orosz gazdaság és a pénzügyi rendszer függését a kedvezőtlen külső tényezőktől. "Nemcsak a globális piacon meglévő instabilitásra gondolok, hanem a lehetséges politikai kockázatokra is" – szögezte le az elnök.

Putyin szerint számos, független politikát folytató országban jelenleg kívülről kiprovokált és pénzelt "államcsíny" folyik. "Egyre gyakrabban hallatszik az ultimátumok és szankciók hangja, az állami szuverenitás fogalma maga pedig elmosódik; a nem tetsző rezsimek és országok, amelyek független politikát folytatnak vagy csak egyszerűen útjában állnak egyesek érdekeinek, destabilizálódnak" – így Putyin. Az orosz elnök szerint az úgynevezett "színes forradalmakhoz" - s ha nevükön nevezzük a dolgokat: egyszerűen csak "kívülről kiprovokált és pénzelt államcsínyekhez" - a belső problémákat használják ki, amelyekből mindenütt akad bőven. "Gyakran számítanak a radikális nacionalistákra, sőt a neofasiszta, szélsőséges erőkre – mint ahogyan számos, volt szovjet köztársaságban történt, ugyanúgy, ahogyan most Ukrajnában történik" – mondta Putyin, aki szerint a Kijevben az új vezetés "fegyveres, alkotmányellenes úton került hatalomra". Az ukrajnai elnökválasztásról megjegyezte: az került hatalomra, aki pénzelte, illetve megvalósította az államcsínyt, és erővel, bármilyen tárgyalási kísérlet nélkül igyekeznek elnyomni a lakosságnak azt a részét, amely ezzel nem ért egyet.

16:11 - Kövér László részvétét fejezte ki

Táviratban fejezte ki részvétét a holland, illetve a malajziai képviselőház és a szenátus elnökének Kövér László, Országgyűlés elnöke a maláj légitársaság Ukrajnában lezuhant utasszállító gépének katasztrófája miatt.

Az Országgyűlés sajtóirodájának keddi közleménye szerint a magyar törvényhozás elnöke megdöbbenésének adott hangot, és mély együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya a Holland Királyság budapesti nagykövetségén tett részvétlátogatást, és az áldozatok emlékére nyitott könyvben a magyar emberek szolidaritását tolmácsolta - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe múlt csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az áldozatok között 192 holland állampolgár volt.

14:35 - Putyin: Moszkva nyomást gyakorol a szakadárokra, hogy segítsék a nyomozást

Oroszország minden tőle telhetőt megtesz, így latba veti a szakadárok között meglévő befolyását is, hogy segítse a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító ügyében folyó nyomozást - közölte kedden az államfő az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén.

Vlagyimir Putyin hozzátette: a Nyugatnak ugyanígy nyomást kell gyakorolnia a kijevi vezetésre az ellenségeskedés beszüntetése érdekében.

Az orosz elnök egyben felszólította a nyugati nagyhatalmakat: ne avatkozzanak be Oroszország belügyeibe. Hozzátett: újabb lépésekre van szükség az ország katonai képességeinek a NATO-csapatmozgások miatti növelése és a gazdaságnak a "külső fenyegetéssekkel" szembeni megvédése érdekében.

13:28 - A Rzeczpospolita lengyel napilap a szmolenszki katasztrófához hasonlítja a maláj gép lelövését

Szerkesztőségi állásfoglalásban szólította fel a nyugati politikusokat a Rzeczpospolita lengyel napilap kedden arra, hogy következetesen lépjenek fel Oroszországgal szemben a maláj gép lelövése után. Egyébként ugyanúgy végződik az esemény vizsgálata, mint ez a 2010-es smolenszki légikatasztrófa esetében történt - figyelmeztetett az újság.

A konzervatv napilap internetes oldalán megjelentett felhívást Boguslaw Chrabota főszerkesztő látta el kézjegyével. Az írás hangsúlyozta: a terrorcselekményben minden jel szerint az oroszok a vétkesek, és tettüket leplezni akarják . Az újság szerkesztősége teljes mértékben tudatában van a lengyel és a maláj gép katasztrófája közötti különbségekenek, Lengyelország mégis meg akarja osztani "keserű tapasztalatait", hogy megóvja Európát és a világot hasonló fejlemények előtt - mutatott rá a cikk. A Lech Kaczynski akkori lengyel államfő és további 95 ember halálát okozó szmolenszki repülőgép-katasztrófa esetében Oroszország "terrorista államként" járt el. Az eseményt követő vizsgálat során Oroszország számos rendellenességet, mulasztást és manipulációt követett el - emlékeztetett a lap.

Az írás arra hívta fel a nyugati politikusokat: következetesen járjanak el a maláj utasszállító ügyében, állítsanak kemény feltételeket állítsanak Putyin orosz elnökkkel szemben, egészen a Kreml politikai és gazdasági elszigeteléséig. Minden bizonyítéknak egy nemzetközi bizottság kezébe kell kerülnie, nem szabad megengedni, hogy az orosz Államközi Légügyi Bizottság (MAK) vizsgálja a katasztrófát. Egyébként a világ soha nem tudja meg, mi okozta a katasztrófát. A Tu-154-es lengyel elnöki különgép 2010. április 10-én zuhant le a szmolenszki repülőtér közelében. A lengyel katonák és civilek kivégzésének 70. évfordulóján Katynban szervezett megemlékezésekre a lengyel állami delegációban Lech Kaczynski államfő és felesége, katonai és egyházi vezetők, ismert közéleti személyiségek utaztak.

13:26 - FT: A Kreml Macchiavellije katasztrófába vezeti Oroszországot

Pár hónapja vezető nyugati politikusok zseniális stratégaként tekintettek Vlagyimir Putyin orosz elnökre, a maláj gép lelövését követően viszont kiderült: nem zseni, hanem vakmerő hazárdjátékos, aki paranoiás és cinikus politikájával gazdasági és politikai elszigeteltségbe vezeti Oroszországot - írja a Financial Times című tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap európai kiadásának keddi számában Gideon Rachman.

"A Kreml mini-Macchiavellije azt gondolta, destabilizálhatja Kelet-Ukrajnát, és közben fenntarthatja azt a látszatot, hogy hitelesen tagadhatja Oroszország kapcsolatát a szeparatista lázadókkal. De a szálak mozgatójának kezéből kicsúsztak az események. Csaknem 300 ártatlan ember halálát követően világos, milyen szerepet játszott ebben Oroszország" - írja a lap publicistája, aki szerint csak Putyin legelhivatottabb védelmezői hiszik el, hogy Moszkva nem érintett.

Gideon Rachman szerint Putyin gyakorlatilag zsákutcába került; ha lehetővé teszi a történtek kivizsgálását, kínos információk láthatnak napvilágot, ha ellehetetleníti, összeesküvés-elméletek mögé bújik vagy csapatokat küld Kelet-Ukrajnába, még keményebb nemzetközi reakcióval kell számolnia.

Az FT újságírója szerint Putyin tévedése négy hibás politikai döntésre és feltevésre vezethető vissza. Egyrészt túlreagálta, hogy Ukrajna társulási és szabadkereskedelmi megállapodást akart aláírni az EU-val. Rachman szerint Ukrajna belátható időn belül sem az EU-hoz, sem a NATO-hoz nem fog csatlakozni, a Kreml pedig túlértékelte az ebből fakadó fenyegetést.

Hiba volt Rachman szerint az is, hogy Moszkva feszültséget szított Kelet-Ukrajnában, ami a Krím elcsatolása után cinikus módon okos döntésnek tűnhetett, ám a moszkvai machinációk Kelet-Ukrajnában kevésbé hatékonyak és nehezebben elkendőzhetőek.

"Oroszország kétszeresen vesztes helyzetbe került; nem tökéletesen ura a helyzetnek, de teljes mértékben felelőssé teszik érte" - írja az FT véleményrovatában a publicista. Ha a parancs nem is Moszkvából jött a gép lelövésére, Oroszország tette lehetővé, hogy a tragédia bekövetkezzen - teszi hozzá Rachman.

A harmadik csapda, amelyet Vlagyimir Putyin magának állított, a szerző szerint az volt, hogy a médián keresztül egyre nyersebb nacionalista propagandával manipulálta a közvéleményt. Ez növelte népszerűségét, ugyanakkor ebből a helyzetből sokkal nehezebb hátrálni.

"Ha nem áll ki teljes mellszélességgel a szeparatisták mellett, támadhatóvá válik azáltal, hogy nem védi meg az oroszajkúakat azoktól a "fasisztáktól", akik a médiája szerint irányítják Ukrajnát - érzékelteti Rachman a zsákutcát, amelybe Vlagyimir Putyin szerinte besétált.
Az orosz elnök negyedik tévedése a publicista szerint az volt, hogy alábecsülte a nyugati válaszlépéseket.

"Talán talpnyalói győzték meg arról, hogy ő egy zseniális stratéga, a Nyugat pedig gyenge. A Nyugat reakciója néha lassan született meg, de érdemi szankciókat fogadtak el, és további lépések készülnek. Az orosz üzleti élet vezetői döbbenten nézik az eseményeket, de egyelőre tehetetlenek" - írja Gideon Rachman.

Az írás szerint ezzel a felesleges és pusztító konfliktussal Vlagyimir Putyin szem elől téveszti a valódi fenyegetést.

"Moszkva paranoiás a NATO miatt, Oroszország számára viszont a valódi stratégiai kihívást Kína megerősödése jelenti" - mutat rá írásában a lap, amely szerint viszont a Nyugattal folytatott konfliktus miatt Moszkva Peking "kérője" lett, amint azt a Kínában aláírt "féloldalas" energiamegállapodás is alátámasztja.

Rachman szerint fennáll a veszélye, hogy Vlagyimir Putyin számára az egyetlen kiút, hogy leplezze sorozatos kudarcait az, ha tovább mélyíti a válságot, amivel önbeteljesítő jóslattá válik az, hogy Oroszországnak egy egyre ellenségesebb Nyugattal kell szembenéznie.

12:33 - IATA: a kormányoknak át kell tekinteniük a légtérbesorolási eljárásokat

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnöke szerint a kormányoknak át kell tekinteniük a légtérbesorolási eljárásokat, ezzel segítve a légi közlekedés biztonságosabbá tételét.

Tony Tyler keddi közleményében, amelyet az MTI-hez is eljuttattak, rámutatott: minden szervezetnek mindent el kell követnie annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a Malaysia Airlines 17-es számú járatáéhoz hasonló tragédia. Közlése szerint a légi ipar a nemzetközi Polgári Repülési Szervezeten (ICAO) keresztül minden támogatást megad ehhez a kormányoknak.

Hangsúlyozta, hogy a 17-es járat tragédiája szörnyű tragédia, de a repülés továbbra is biztonságos, és próbálják még biztonságosabbá tenni.

A legfontosabb tennivalók között említette Tony Tyler a holttestek visszajuttatását a hozzátartozóiknak, és a független, korlátozások nélküli vizsgálat azonnali megkezdését. Konkrétumok említése nélkül jelezte, hogy a hét végén történtek olyan események, amelyek ezeket a folyamatokat lassították le. Hozzátette: ezek a lépések az emberi tisztességet sértik.

Múlt csütörtökön a Malaysia Airlines Boeing 777-200-asa Donyecktől keletre az ukrán-orosz határ közelében 33 ezer láb (10 ezer méter) magasságban repült Amszterdamból Kuala Lumpurba, majd lezuhant, feltételezések szerint rakétatalálat érte. A gép 283 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette. Az ukrán hatóságok a tragédiát követően a dnyipropetrovszki repülésinformációs régiót lezárták, de több légitársaság Ukrajna teljes légterét elkerüli.

Pár nappal korábban az ukrán hatóságok az MH17-es által használt útvonalon korlátozást vezettek be, 32 ezer láb alatt megtiltották annak használatát, de a Malaysia Boeing "triplahetese" ezer lábbal e magasság fölött repült.

A tragédia után Feledi György szakértő, utasszállító-pilóta szintén arról beszélt az MTI-nek, hogy újra kell gondolni a légtérbesorolási eljárást. Hozzátette: hiányolja azon légtérzár alkalmazását, amelyet földi konfliktus esetén használnak, és teljes légtérzárral jár a polgári légi közlekedésben.

Megjegyezte még, hogy egy légitársaságnak "zsebbe vágó", ha valahova nem repülhet, vagy nem használhatja a leggazdaságosabb útvonalat, de a biztonság az elsődleges.

A légitársaságokat tömörítő IATA kereskedelmi szervezet, az ICAO pedig az ENSZ repüléssel foglalkozó szakosított intézménye.

12:04 - Megérkezett Harkivba a holtesteket szállító vonat

Megérkezett kedden a kelet-ukrajnai Harkivba, a Balaskova vasútállomásra a maláj utasszállító repülőgép több mint 280 utasának holttestét szállító hűtővonat a szakadárok ellenőrzése alatt álló Donyeck megyei Torezből.

Helyi idő szerint délelőtt 11 óra 20 perckor futott be a szerelvény a pályaudvarra.

Az állomáson a négy hűtővagont egy másik mozdonyhoz csatolják, és a szerelvény tovább megy a harkivi Maliseva üzembe, ahová külön sínpálya vezet a vasútállomásról. Az előzetes hírek szerint nemzetközi szakértői csoport vizsgálja meg a holttesteket az üzemben, ahol erre alakítottak ki egy speciális helységet.

11:24 - Az orosz sajtóban hemzsegnek az összeesküvés-elméletek a maláj gép tragédiájáról

Az orosz tévénéző és újságolvasó a bőség zavarával küszködhet a maláj utasszállító repülőgép tragédiáját magyarázó összeesküvés-elméleteket tekintve: a Putyin elnök elleni merényletkísérlettől kezdve a Nyugat katonai beavatkozását kiprovokáló ördögi fortélyú kijevi tervig terjed az orosz média kínálata.

Az elméletek tartalmukat tekintve vadul különböznek egymástól, egyvalamiben azonban egybecsengenek: Ukrajnát teszik meg bűnbaknak.

Múlt hét csütörtökön, már pár órával a repülő lelövése után az orosz állami tévé legismertebb híradós arca, Jekatyerina Andrejeva azon melegében felhívta a figyelmet arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök gépe alig egy órával korábban haladt ugyanabban a légi folyosóban, amelyben a malajziai repülő. Ezzel a tévés azt sugallta, hogy orgyilkos merényletkísérlet húzódik a háttérben.

Péntekre már új változatokkal színesedett a magyarázatpaletta. Az egyik a repülő vesztét okozó Buk-M1-es típusú rakétára összpontosított, hangoztatva, hogy a felkelőknek nincs ilyen fegyverük, az ukrán hadsereg viszont nemrégiben a térségbe telepített belőlük. (Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy egy tudósítója a saját szemével látott egy Buk-M1-es rakétakilövőt szakadár területen órákkal a gép lelövése előtt.)

Egy másik elmélet kulcsmozzanata az, hogy a malajziai légitársaság logója piros-fehér-kék, és kísértetiesen hasonló az orosz nemzeti lobogóhoz, ez pedig - így a teória - azt sejteti, hogy az ukránok megpróbáltak lelőni egy orosz utasszállítót.

A legkapósabb orosz bulvárlap, a Komszomolszkaja Pravda saját verzióval gondolkodtatta el olvasóit. Az újság szerint ukrán légiirányítók szándékosan a harci zóna fölé terelték a maláj gépet, hátha lelövik. A lap bizonyítékul fotókat közölt, melyek alapján eléggé cikk-cakkosan haladt a maláj gép.

Van aztán olyan elmélet, mely szerint az ukrán hatóságok mesterkedték úgy a dolgot, ahogy alakult: ők lövették le a repülőt, hogy úgy tűnjön, a lázadók a vétkesek, mindettől pedig azt remélték, hogy katalizátorként kreál kedvet a Nyugatnak ahhoz, hogy haderejével beavatkozzon az ukrán konfliktusba.

Oroszország kész segíteni a katasztrófa okainak feltárásában


Oroszország kész teljes mértékben segítséget nyújtani a múlt héten Ukrajna felett szerencsétlenül járt malajziai utasszállítóval történtek feltárásához - írta keddi közleményében az orosz külügyminisztérium.

A tárca az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elfogadott határozatát kommentálta. Kiemelte, hogy a katasztrófa körülményeit a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) tevékeny részvételével kell tisztázni.
Üdvözölte egyben azt, hogy a BT 15 tagja egyöntetű határozatban ítélte el az utasszállító megsemmisítését, és felszólította a területet uraló szakadár fegyveres csoportokat, szavatoljanak biztonságos és korlátlan hozzáférést a tragédia helyszínéhez egy független nemzetközi vizsgálat számára.

Korábban írtuk:

Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke újságírók jelenlétében, saját donyecki hivatalában adta át a két feketedobozt. A két fél az átadást rögzítő jegyzőkönyvet is aláírt. A maláj fél ebben ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői is.

Mohamed Sakri ezredes, a maláj nemzetbiztonsági tanács tagja azt mondta, hogy mindkét feketedoboz jó állapotban van.

"Úgy látom, hogy a feketedobozok épek, habár kissé megrongálódtak. Jó állapotban vannak" - mondta Sakri.

Átadták a szakadárok a maláj gép feketedobozát. Fotó: MTI

Najib Razak Malajzia miniszterelnöke hétfőn jelentette be, hogy Borodaj beleegyezett a szerencsétlenül járt maláj repülőgép adatrögzítőinek az átadásába. Azt is sikerült elérnie Alekszandr Borodajnál, hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat - mondta.

A megállapodás szerint a 282 áldozat földi maradványait vonaton Harkiv városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át őket. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják az áldozatokat, és a malajziaiakat hazaviszik.

Borodaj a feketedobozok átadása után közölte, hogy a holttesteket szállító szerelvény már megérkezett Donyeckbe, és tovább is indult Harkivba. Bejelentette azt is, hogy a felkelők tűzszünetet fognak hirdetni a katasztrófa helyszínének tíz kilométeres körzetében.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államok 47 millió dolláros humanitárius segélyt nyújt a gázaiaknak

Az ENSZ-főtitkár csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok közvetítésével kilenc hónapon át folyó izraeli-palesztin tárgyalások nem hoztak jobb eredményeket. Tovább olvasom