Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Megerősítette a gyenge szerb osztályzatot a Fitch, bizonytalanságokra figyelmeztet

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a megerősítés Szerbia hosszú futamú szuverén hazai és devizaadósság-kötelezettségeinek "BB mínusz" szintű besorolására vonatkozik.

Megerősítette Szerbia gyenge, nem befektetési ajánlású államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, amely szerint a szerb kormány költségvetési intézkedései ellenére is várhatóan jóval a cél felett marad az államháztartási hiány.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban közölte, hogy a megerősítés Szerbia hosszú futamú szuverén hazai és devizaadósság-kötelezettségeinek "BB mínusz" szintű besorolására vonatkozik. Az osztályzatra változatlanul leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A megerősítéshez fűzött elemzésében a Fitch bizonytalannak nevezte a szerb közfinanszírozási kilátásokat. A cég felidézte, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány tavaly 6,4 százalék volt a kormány által 3,6 százalékon meghatározott cél helyett; a hitelminősítő szerint a túllépés oka részben a választások előtti költekezés volt.

A Fitch londoni elemzői közölték, hogy 2013-ra is 6 százalékhoz közeli, és még jövőre is 5 százalékos deficitet várnak a szerb államháztartási egyenlegben, annak ellenére, hogy a szerb kormány pótköltségvetést fogadott el a közfinanszírozás ellenőrzés alá vonása végett.

Emellett a közadósságráta is gyorsan emelkedik, és a Fitch előrejelzése szerint jövőre eléri a GDP-érték 65 százalékát. A szerb adósságdinamika érzékeny egy esetleges leértékelődési sokkra, tekintettel arra, hogy a közadósság-állomány 81,5 százaléka devizaadósság, és ez csökkenti a szerb gazdaság adósságtűrő képességét - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy egyelőre nem jártak eredménnyel a szerb hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalásai egy új készenléti hitelkeret aláírásáról. A Fitch Ratings szerint ugyanakkor egy elővigyázatossági jellegű megállapodás erősíthetné a befektetői bizalmat, és védelmet nyújthatna a globális kockázatvállalási hajlandóság romlásával, vagy az országspecifikus kockázatok esetleges érdemi átértékelődésével szemben.

Szerbiát a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő is spekulatív - vagyis befektetésre nem ajánlott, magas kockázatú - osztályzati sávban tartja nyilván.

A Standard & Poor's szerb osztályzata a Fitch "BB mínusz" besorolásával azonos; a Moody's Investors Service egy fokozattal még gyengébb, "B1" besorolást tart érvényben Szerbiára. Ez a másik két hitelminősítő módszertanában "B plusz" osztályzatnak felel meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holder: nem kérnek halálbüntetést Snowdenre

Az amerikai igazságügyi miniszter levélben közölte orosz kollégájával, hogy nem fognak… Tovább olvasom