Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Megerősítette a szlovák rendőrség Fehér István okmányainak érvénytelenségét

A személyi okmányok érvényüket vesztették, mivel Fehér István a szlovák állampolgársági törvény alapján - a magyar állampolgárság felvételét követően - 2011 szeptemberében elveszítette szlovák állampolgárságát.

Elutasította a nyitrai kerületi rendőrkapitányság a magyar állampolgárságát felvállaló egyik felvidéki magyar, Fehér István fellebbezését, amelyet az után nyújtott be, hogy a hatóságok pénzbírsággal sújtották, mert nem szolgáltatta be személyi igazolványát - közölte az MTI-vel az érintett vasárnap.

Fehér István révkomáromi tanártól a szlovák hatóságok az elmúlt egy év során már több alkalommal megpróbálták bevonni személyi okmányait, arra hivatkozva, hogy azok érvényüket vesztették, mivel Fehér István a szlovák állampolgársági törvény alapján - a magyar állampolgárság felvételét követően - 2011 szeptemberében elveszítette szlovák állampolgárságát.

A rendőrség többszöri megkeresése ellenére Fehér István - több felvidéki magyar társához hasonlóan - nem tett eleget a szlovák hatóságok felszólításának, és a szlovák alkotmánynak - az állampolgárság megvonását kizáró - cikkelyére hivatkozva jogalapot nélkülözőnek minősítette azt.

A révkomáromi járási rendőrkapitányság ez év augusztusában szabálysértési eljárás keretében - személyi igazolványa be nem szolgáltatása miatt - 30 euró bírságot szabott ki Fehér Istvánra. Fehér megfellebbezte a döntést. Az ügy a nyitrai kerületi rendőrkapitánysághoz került, amely most elutasította a keresetet.

A nyitrai kerületi rendőrség a fellebbezés elutasítását a szlovák állampolgársági törvény vonatkozó kitételére, valamint a személyi okmányokról szóló jogszabály rendelkezésére hivatkozva azzal indokolta, hogy "nem helytálló" Fehér István azon érvelése, miszerint "akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától", mivel őt a szlovák állampolgárságától nem "megfosztották", hanem azt "elveszítette", miután felvette egy másik ország állampolgárságát.

A révkomáromi tanár szerint a rendőrség indoklása nem helytálló, ezért úgy döntött: minden további jogorvoslati lehetőséget kihasznál. "A nyitrai kerületi rendőrkapitányság döntése ellen nincs fellebbezési lehetőség, ugyanakkor bírósági úton a döntés felülvizsgálatát lehet kérni, ezt fogom tenni" - fejtette ki Fehér István.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke az ügy kapcsán az MTI-nek elmondta: a nyitrai rendőrség döntése azt bizonyítja, illúzió lett volna azt hinni, hogy a szlovák hatóságok felhagynak az érintettek zaklatásával, csupán azért, mert a rendőrség nemrégiben egy másik, magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyar, Kassai Gyula esetében érvénytelenítette az útlevele bevonásáról hozott határozatot.

Az EMT elnöke szerint mindenképpen el kell érni a nyitrai rendőrség döntésének felülvizsgálatát. Elmondta: ezt a célt szolgálja az is, hogy az ügyben Tamás Ilonka, a szlovák állampolgárságától megfosztott százéves felvidéki tanítónő a napokban levéllel fordult a 27 európai uniós tagország szlovákiai nagykövetéhez. "Ebben a levélben Tamás Ilonka néni arra kéri az uniós tagországok állam- és kormányfőit: hassanak oda, hogy Szlovákia hagyjon fel a hatósági zaklatással" - fejtette ki Lomnici Zoltán.

Olvasóink írták

 • 1. klj-54 2012. október 22. 10:43
  „Szerényen jegyzek meg valamit, de semmilyen hozzászólásra nem fogok válaszolni!
  Én azt tanultam, hogy annak az országnak a jogrendjét vagyok köteles betartani, amelyben tartózkodom.

  Aki a kettős állampolgárságért jelentkezett az tudta mire vállalkozik.
  Nem értem milyen jogon hisztizik bármelyikük is?
  Cui Prodest?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanadai határőrizeti jelentés a magyar menedékkérőkről

"A legtöbb Magyarországról érkezett menedékkérő roma, és többségük azért folyamodik… Tovább olvasom