Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Megerősítette Lengyelország elsőrendű besorolását a Moody´s

A Moody's az osztályzati megerősítéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a lengyel kormány jelentős eredményeket ért el az államháztartás konszolidációjában.
Megerősítette Lengyelország szuverén kötvénykötelezettségeinek "A2" szintű, elsőrendű befektetői besorolását pénteken a Moody's Investors Service, méltatva a lengyel kormány költségvetési konszolidációs erőfeszítéseit.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek este Londonban közölte azt is, hogy a lengyel államkötvény-osztályzat kilátása változatlanul stabil.

Az "A2" besorolás más nemzetközi hitelminősítők módszertanában "A"-nak felel meg, és a befektetésre ajánlott elsőrendű "A/Aa/Aaa" sáv alsó harmadát jelenti.

A Moody's az osztályzati megerősítéshez fűzött pénteki londoni elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy a lengyel kormány jelentős eredményeket ért el az államháztartás konszolidációjában, és a romló makrogazdasági környezet ellenére továbbra is elkötelezett a fenntartható közfinanszírozás biztosítása mellett.

A lengyel államháztartási hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 5,0 százalékára csökkent az egy évvel korábban mért 7,9 százalékról, jóllehet a hivatalos tavalyi hiánycél 5,6 százalék volt.

A Moody's mindazonáltal közölte, hogy várakozása szerint a lengyel költségvetési kiigazítás üteme lassulni fog, és romlanak a lengyel gazdaság kilátásai is. A hitelminősítő jelenlegi prognózisa az, hogy az idei évre várt 2,2 százalékos reálnövekedés után a lengyel GDP-érték 2013-ban már csak 1,8 százalékkal növekszik.

A lengyel kormány azonban az államháztartási konszolidáció ütemének lassulásával együtt is folytatja a közfinanszírozási rendszer fenntarthatóságának biztosítását célzó strukturális konszolidációs intézkedések bevezetését. Jóllehet van bizonyos kockázata a költségvetés elcsúszásának, tekintettel arra, hogy a kiigazítási folyamat növekedésfüggő bevételekre alapul, ám a konszolidációs program kilátásai továbbra is pozitívak - áll a Moody's péntek esti elemzésében.

A hitelminősítő megállapítja, hogy a lengyel adósságráták az idén lefelé tartó pályára álltak, miután a GDP-arányos államadósság-hányad tavaly 56,4 százalékon tetőzött.

A Moody's várakozása az, hogy a lengyel államadósság-ráta 2012 végéig 55,7 százalékra csökken, és e szint körül stabilizálódik 2013-ban, amikor a lengyel gazdaság aktivitása várhatóan lanyhulni fog.

A hitelminősítő szerint azonban 2013 után a lengyel gazdaság teljesítménye ismét javulásnak indul, és a kedvező adósságdinamika révén erősödik a lengyel kormány pénzügyi mérlege is.

A cég szerint ugyanakkor tartósak Lengyelország külső és pénzügyi sebezhetőségei, és ez valószínűleg a lengyel szuverén adósprofil leggyengébb eleme, ami ezért szoros megfigyelést indokol.

A teljesen szabadon lebegő árfolyamrendszer és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által megajánlott rugalmas hitelkeret a piaci bizalom erőteljes rögzítőeleme, és ez valamelyest enyhíti a külső pénzügyi pozícióval kapcsolatos aggályokat, de e külső pozíció gyengébb más, ugyancsak "A" besorolási kategóriájú szuverén adósokénál.

A bankszektor devizaalapú hitelállományából eredő pénzügyi sérülékenység határt szab a lengyel szuverén hitelképesség javulásának is.

Ezeket a sebezhetőségeket azonban ellentételezik a lengyel besorolást meghatározó kedvező folyamatok, és ezt a tényt tükrözi a lengyel adósosztályzat stabil kilátása - áll a Moody's péntek esti londoni elemzésében.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. december 08. 08:44
    „Nna...a dolog évekkel ezelőtt úgy kezdődött, hogy beintettek a bankoknak: a felvett kölcsönök háromszorosát nem fizetjük ! slussz ! és lám-lám talpra állt a gazdaság, megbékéltek a bankok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyiptomi elnök kész elhalasztani az alkotmányról kiírt népszavazást

Murszi kész megfontolni a referendum elhalasztását, amennyiben az ellenzék garantálja, hogy nem… Tovább olvasom