Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Megerősödött a Smer Szlovákiában

Megerősödött a kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt pozíciója Szlovákiában, míg az ellenzéki pártok tovább gyengültek - mutatott rá a hétfői pozsonyi sajtó a hét végi megyei választás eredményeit elemezve.
"Robert Fico pártja a hét végét követően erősebb mint eddig volt. A Smer a szombati választásokon megerősítette pozícióit a régiókban: négy megyei elöljárót szerzett, akiket már az első körben megválasztottak. A maradék négy megyében, ahol két hét múlva választják meg az elöljárókat, szintén olyan jelöltjei vannak, akiknek nagy az esélyük a győzelemre. A nyolc megyei parlamentből hatban a Smer vezette koalíciók kezében a hatalom" - írja a Hospodárské Noviny című üzleti és gazdasági napilap.

A választás megmutatta - fejti ki a Sme című liberális napilap - hogy az ellenzék csak az ország területének egynegyedén tud méltó ellenfele lenni a Smernek. Jan Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke annak örül, hogy pártja 51 mandátumot, a voksok 12,5 százalékát szerezte meg. Szép, de négy éve még 87 mandátumuk és 21,1 százalékos támogatottságuk volt. Csáky Pál szerint a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is tisztességesen szerepelt, miközben négy év után elveszítette megyei képviselőinek egyharmadát.

Az ellenzék számára nem végződött sikeresen a szombati teszt. "Most a legrosszabb azt lenne, ha az ellenzéki vezetők elhinnék saját sikerpropagandájukat" - húzza alá a tekintélyes lap.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap a választás eredményeit elemezve rámutat: bár a képviselők számát tekintve az MKP és a Híd párt párharca nagyarányú - 40:2-es - MKP győzelemmel végződött, a Csáky által vezetett párt nagyon visszaesett, s a négy évvel ezelőttihez képest 18-cal kevesebb megyei képviselője lesz.

A legnagyobb visszaesés Kassa megyében történt, ahol a korábbi 13 képviselő helyett csak 4 MKP-s lesz a megyei közgyűlésben. Besztercebánya megyében 8 helyett 7, Nyitra megyében 16 helyett 13, Nagyszombat megyében pedig 15 helyett 11 képviselője lesz az MKP-nak - mutatott rá az újság.

Csáky Pál a lapnak nyilatkozva a Bugár Béla vezette Híd pártot, illetve a szlovákiai magyar sajtót okolta az MKP veszteségeiért. Szerinte több magyar ment volna el szavazni, ha ezt nem akadályozzák.

"Ha az Új Szó is korrektebben állt volna hozzá ehhez a kérdéshez, és a média nem próbálja eltanácsolni a választókat, illetőleg megosztani őket" – sorolta a lapnak Csáky. "A Most (Híd) nevű párt egy dolgot bizonyított be: rombolni tud!" - vélekedett az MKP elnöke.

Az Új Szó ugyanakkor rámutatott: Ha az MKP és a Híd közötti 40:2 arány mögé tekintünk, és megnézzük a szavazati arányokat, akkor valamivel árnyaltabb a kép: a voksok mintegy 40 százalékát elvitte a Híd, 60 százalékát tartotta meg az MKP.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az alkoholista Japánban

Hatszorosára növekedett a szeszesitalok fogyasztása Japánban az elmúlt ötven évben, ám az… Tovább olvasom