Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Megfeddték az izraeli hadsereg főrabbiját

Izrael - Az izraeli hadsereg szerint "határozottan rendreutasították" azt a főrabbit, akiről egy izraeli jogvédő szervezet azt állítja, hogy a palesztinok elleni rasszista, felbujtó röpiratokat terjesztett a Gázai övezetbe vezényelt izraeli katonák közt - írta szerdán internetes oldalán a Haarec című izraeli napilap.
Információjuk szerint az üzenetekben arra szólították fel a katonákat, hogy könyörtelenül bánjanak el a "gyilkos ellenséggel", és ne kegyelmezzenek a palesztinoknak.

Az izraeli emberi jogi szervezet, a Jes Din szerint az izraeli hadsereg főrabbija által osztogatott röpirat felbujtó és rasszista volt a palesztin nemzettel szemben. Állításuk szerint az írásban úgy fogalmaztak, hogy a hadműveletekkel "gyilkosok ellen vívnak háborút". Az üzenetben idézetek voltak olvashatóak egy másik rabbitól, Slomo Avinertől is, aki a szélsőséges ciszjordániai zsidó telepesek szellemi vezetőjének számít, és mindenfajta egyezséget elutasít a palesztinokkal. Avinernek a röpiratban idézett szavai szerint a "palesztinok azt állítják, hogy államot érdemelnek, miközben a valóságban Izrael területén soha nem létezett semmiféle palesztin vagy arab állam".

A Haarec írása szerint az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a dandártábornoki rangú főrabbi, Aviháj Rontzki nem is volt tudott a röpiratok létezéséről és azok tartalmáról, mivel az üzeneteket állítólag egy meg nem nevezett tiszt osztotta szét a katonák közt. Az izraeli hadsereg szerint az eset egyedi. Az izraeli lap szerint azonban a gázai hadműveletek idején több más szélsőséges csoport is osztogatott felbujtó röpiratokat az izraeli katonai bázisokon.

Az üzenetek egyikének szövege arra szólítja fel a zsidó állam katonáit, hogy önmaguk és bajtársaik életének védelme érdekében ne mutassanak kegyelmet az Izraelt körülvevő és zsidóknak ártó lakossággal szemben. A Haarec szerint egyik röpiratban az állt: "Öljétek meg azokat, akik benneteket akarnak megölni. Így tegyetek a bűnös (palesztin) nemzetükkel is."

Ezért a Jes Din izraeli jogvédő szervezet levélben kérte a főrabbi menesztését az izraeli védelmi minisztertől, Ehud Baraktól és a hadsereg főparancsnokától, Gabi Askenazitól. Az izraeli lap szerint a izraeli hadsereg szóvivóje azt mondta a jogvédő szervezet leveleiről, hogy minden benyújtott írást kivizsgálnak, a választ pedig csak az érintetteknek küldik majd el, a médiumoknak nem.

Olvasóink írták

 • 14. SP 2009. január 30. 18:43
  „13. hozzászólás flexsnake 2009.01.30. 14:32
  fojtogat, megtanúúúúúúúúúúúúúúltam, de ezt a titkárnőm írta, én meg diktáltam.

  Köztudott, hogy minden bezárt rab reflexszerűen szabadulni próbál, terveket sző. Így volt ez a koncentrációs táborban is régen is, most is. A blokád is ok okozati következménye a harag.
  Davosban ami történt az meg megdöbbentő.”
 • 13. flexsnake 2009. január 30. 14:32
  „11. hozzászólás SP 2009.01.29. 10:42
  A polgári lakosság nem Hamasz! Akiket a blokád folytogat.

  Fojtogat, pontos jé :) A polgári lakosság akikre lőnek a palesztin szélsőségesek pedig nem az iraki hadsereg, nem is a vezetés hanem polgári, ártatlan lakosság. Majd egyszer megértik hogy ha egy rakéta átrepül akkor átmennek és minden alkalommal letakarítják a térképet. Majd észhez térnek vagy eltűnnek. Agresszív megoldás de célravezető. Te meg csak sirasd tovább a testükre bombát kötöző polgári lakosságot meg az 5éves gyereket aki cumi helyett karabéllyal ront neki az ellenőrzőpontnak.”
 • 12. mugri 2009. január 29. 11:15
  „mostakkó a föförabbináttuss az pap-é vaggy harcossdanddárrtábborrszeernaggy-é? farrannkát nomöga flekszösskélggyótt nédühíccséttök merr bejírrnakk vaggy százzat, osszt annnyi, he-he:)”
 • 11. SP 2009. január 29. 10:42
  „10. hozzászólás aranka2 2009.01.29. 10:20 !
  A polgári lakosság nem Hamasz! Akiket a blokád folytogat.”
 • 10. aranka2 2009. január 29. 10:20
  „A Hamasz egy hétig sem bírta ki gyilkolás, rakétázás nélkül. Ez senkit sem zavar?”
 • 9. SP 2009. január 29. 06:04
  „Bevált szokás.
  Hibázik a vezérigazgató, megbüntetik a takarítónőt. Már nem dolgozik nálunk szisztéma.
  Demo, kirakatpolitika a világnak?
  Urán, polip, ENSZ létesítmények meg el lesz felejtve? Gáza újjáépítését ki fizeti meg?”
 • 8. flexsnake 2009. január 29. 04:20
  „Így szokott ez lenni. Ha valaki nem köpködi a másikat akkor összemossák vele.
  És még kikérik maguknak hogy alsóbb rendűként kezeljék őket :D
  Ha látnak egy cikket amiben szerepel hogy zsidó vagy Izrael már rá is cuppannak mint Sára a meleg betevőre :D
  Aztán hörögnek meg mutogatnak és ha elég sokan bólogatnak akkor el is hiszik hogy azért nő a fa az ablakuk elé mert a világ túlsó felén valaki szellentett. Na ezért tart itt a szélsőjobb, mindig alul múlják magukat :D
  Az egészből annyi lett hogy mondták neki, máskor ne úgy hogy hallják, ja oké :D”
 • 7. aranka2 2009. január 28. 22:26
  „Efje, bántja valaki a népemet? Ebben a cikkben ilyesmiről nincs szó.”
 • 6. katonaroca 2009. január 28. 22:16
  „Gratulálok!”
 • 5. efje 2009. január 28. 22:11
  „Gyere Aranka! Védd meg a népedet! Biztos ez a rabbi az egyetlen aki igy utalja az arabokat. Egy igazi zsidó ugye nem ilyen?”
 • 4. nyomdasz63 2009. január 28. 21:17
  „+ irgum--burgum !”
 • 3. nyomdasz63 2009. január 28. 21:15
  „Ejnye--bejnye !”
 • 2. flexsnake 2009. január 28. 20:58
  „Főzők magamnak egy jó kávét és elégedetten elnyújtózom. Jól összeszidták... Háborús bűnök... ezen viszont jókat derültem. Mi számít bűnnek egy háborúban? Embert ölni? Ez a háborúval jár. Minden más feltételezés, amíg nem bizonyítják addig az is marad. Ez olyan mint a focimeccs után takarítani a sörösüvegeket. Mindegy mekkora kosz van, attól még a csapatunk nyert. Persze nehéz ezt elviselnie annak aki zsidófób, neki most puszipajti a palesztin. Jobban alszol ha x.y. kap egy kis leszidást? Számít ez valamit? Semmit. Na én ezen mosolygok. Meg az európai hozzáálláson mert az nem számít hogy mi van a szomszédban, az viszont igen hogy több ezer kilóméterre innen gyilkolásszák egymást.”
 • 1. comet 2009. január 28. 20:38
  „Jó hallani az Izraeli jogvédőkről. Remélhetőleg a háborús bűnök kivizsgálása nem áll meg a rabbinál és a valódi elkövetők is idővel bíróság elé kerülnek .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrortámadással fenyegetik Németországot az interneten

"Németországnak fogyatkozik az ideje" - mondta egy marokkói születésű, korábban Németországban élő… Tovább olvasom