Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Megfiatalodik a Buena Vista Social Club

Fiatalabb tagokat toborozva próbálja biztosítani fennmaradását a kubai Buena Vista Social Club együttes azt követően, hogy az elmúlt néhány évben hatot is elvesztett korosodó muzsikusai közül.
"A Buena Vista Social Club egyetlen egész, amelynek fenn kell maradnia, hogy a fiatal nemzedékek átvehessék a hagyományt" - jelentette ki a 63 éves Amadito Valdes, aki 1996-ban egyik alapítója volt az amerikai Ry Cooder gitáros és az ismert kubai zenész, Juan de Marcos által pártolt együttesnek.

A tiszta fehérbe öltözött dobos a napokban részt vett azon a koncerten, amelyet a Buena Vista a számos kubai művészt útjára indító havannai művészeti iskola mintegy 400 - 15-18 év közötti - diákja számára tartott.

Idania Valdes, Amadito lánya ebben az intézményben szerzett diplomát, majd hét éve az együttes énekesnője lett. "Azt gondolom, hogy ez a vállalkozás sohasem ér véget, hiszen mi magunk alkotjuk a váltást..." - mondta.

A hangversenyen megemlékeztek a Buena Vista alapítói közül azokról, akik az elmúlt években hunytak el, mint Francisco Repilado, akit jobban ismernek Compay Segundo néven, továbbá Ibrahim Ferrer, Manuel Licea (Puntillita), Pio Leyva, Ruben Gonzalez és Orlando Lopez (Cachaito).

"Még ha fizikai valójukban el is mentek, velünk maradnak a zenében" - mondta a Buena Vista dívája. Omara Portuendo 79 éves korára is megőrizte erős és harmonikus hangját, aminek köszönhetően az elmúlt évben is elnyert egy Latin Grammy-díjat.

A Buena Vista Social Club létrejötte az 1990-es években lehetővé tette az 1940-1950-es évek "aranykorában" pályára lépett és azóta sok esetben elfelejtett zenészek karrierjének felújítását és azt, hogy ismét ráirányuljon a figyelem a hagyományos kubai "guaracha" vagy "guajira" zenére.

A három lemezt is kiadó közösséghez olyan zenészek csatlakoztak, mind a 63 éves Eliades Ochoa. Egyik lemezük 1998-ban elnyerte a legjobb hagyományos zenei album Grammy-díját. Az együttes abban az évben két koncerten is meghódította a New York-i Carnegie Hall közönségét. Hírnevét azonban első sorban Wim Wenders ugyanakkor készült dokumentumfilmje hozta meg, amely világszerte számos díjat nyert.

Az eredeti együttes csak egyetlen alkalommal lépett fel magában Kubában: 1999 novemberében, a havannai Karl Marx színházban. Ma a Buena Vista egyes zenészei - nem mindig ugyanazok és gyakran Omara Portuendo nélkül - Havanna nagy szállodáiban adnak hangversenyeket, a turisták nagy örömére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis Picasso képet akart piacra dobni

Akár 45 év börtönbüntetést is kiszabhatnak arra a kaliforniai műkereskedőre, aki hamis Picasso képet… Tovább olvasom