Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Megfosztottak ügyvédi státusától egy neves orosz ellenzékit

Megfosztotta ügyvédi státusától Alekszej Navalnijt az illetékes szakmai testület - erről maga a neves orosz ellenzéki értesítette szerdán az olvasókat a Livejournal nevű orosz internetes újságban.
Alekszej Navalnij hozzátette, hogy az ügyvédi kamara november közepén hozta meg döntését, azt követően, hogy őt az úgynevezett Kirovlesz-ügyben elítélték. A Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legádázabb ellenfelének tartott politikus azt írta internetes blogjában: "a státusvesztés bizonyos változásokat okoz a tevékenységemben és életemben, de biztosíthatom a Fiatal Gárdát (a kormányzó Egységes Oroszország párt ifjúsági szervezetét), és magát az Egységes Oroszországot, hogy ettől még nem lesz könnyebb a dolguk".

Kirov város egyik kerületi bírósága júliusban öt év szabadságvesztést és csaknem egymillió rubeles pénzbírságot szabott ki a korrupciós ügyek felderítéséről híressé vált orosz ellenzékire, majd az októberi fellebbviteli tárgyaláson a Kirov megyei bíróság felfüggesztettre változtatta az ítéletet.

Navalnijt azzal vádolták meg, hogy 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el a Kirovlesz állami fafeldolgozó cégtől, amelynek tanácsadója volt, és ezzel 400 ezer eurónak (körülbelül 117 millió forintnak) megfelelő anyagi kárt okozott.

A politikus a fellebbviteli bíróság döntését követően közölte, hogy folytatja a politikai küzdelmet. Navalnij szeptemberben még indulhatott a moszkvai főpolgármester-választáson, ahol a második legtöbb szavazatot kapta. Annak eredményét azóta sem ismerte el. Novemberben megválasztották a Népi Szövetség nevű orosz párt elnökévé, amellyel a fővárosi közgyűlésben, a moszkvai dumában jövőre esedékes választásokra készül.

Ebben megakadályozhatja az is, hogy egy másik, 26 millió rubel (körülbelül 176 millió forint) értékű csalási ügyben jelenleg is büntetőeljárás folyik ellene. Navalnij fivére is gyanúsított az Yves Rocher-ügyben. Mindkettőjük vagyonát zárolták, és lakóhely-elhagyási tilalmat rendeltek el velük szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föld körüli pályára állította első műholdját a SpaceX magánvállalat

Sikeresen Föld körüli pályára állította első távközlési műholdját a Space Exploration Technologies… Tovább olvasom