Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Meggyilkolták a hírhedt szektavezér anyját

A helyi rendőrség vasárnap vádat emelt a testvér, az 54 éves Beverley Clark ellen, aki a hatóságok szerint halálra késelte nővérét. A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen.
Holtan találták a hétvégén a 60 éves Bonnie Clark Halderman-t, a néhai hírhedt szektavezér, David Koresh anyját a texasi Chandler közelében, testvére családi házában.

Bonnie Clark Halderman 2007-ben könyvet jelentetett meg fiáról "Emlékek a davidiánus ágról: David Koresh anyjának önéletrajza" címmel. Fia, David Koresh volt az önmagáról elnevezett davidiánus szekta vezetője. Eredeti neve Vernon Howell volt, és 1986-ban vette át az addig is létező csport irányítását, miután az addigi vezetőt feljelentette különböző vádakkal az FBI-nál. Felvette a David Koresh nevet, amivel arra akart utalni, hogy a bibliai Dávid és Koresh, azaz Círusz király sarja, tehát a "felkent". Koresh követőivel együtt elvonult a texasi Waco városa melletti egyik erődítményszerű birtokra, ahol kemény rendszabályokra kötelezte követőit.

Gyakorlatilag teljhatalma volt csoportjának tagjai felett. Előszőr például két ágyast vett maga mellé a fiatalabb tagok közül, majd a biblikusabbnak tartott tizenkettőre növelte szeretői számát, és a hatóságok szerint fiatalkorúak, 13-14 éves kislányok is voltak köztük. Mivel egyre több visszaélésről érkezett hír, főleg onnan elmenekült nőktől, 1993-ban megjelentek az ATF( az alkohol, dohány- és tűzfegyverellenőrző szövetségi hivatal) és az FBI ügynökei. A hatóságok, amelyek szerint nagy mennyiségű fegyver és robbanószer volt a birtokon, ostromzárt vontak a telep köré.

A gyilkossággal, gyerekek szexuális zaklatásával is vádolt Koresh főhadiszállásának zárlata és a tárgyalássorozat 51 napig tartott, azután megindult a roham. Az épületből azonban visszalőttek, végül máig tisztázatlan körülmények között tűzvész tört ki a telepen, és Koresh valamint 82 követője, köztük két tucat gyerek meghalt. Néhány túlélő szerint könnygázgránátokat lőttek be az ügynökök, és ettől kapott lángra az épületkomplexum. Többen azzal vádolták meg a hatóságokat, köztük a sajtó egy része is, hogy a földről és helikopterekről lőttek az égő épületből menekülő felnőttekre. Egy függetlennek nevezett vizsgálat hét hónapig tartó kutakodás után 2000-ben minden felelősséget Koreshre hárított.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. január 26. 10:25
    „Hú de kemény. Erről a szektáról nem lesz valami zaftos cikk?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi mészárlás Németországban

Megölte feleségét, felnőtt mostohalányát és kisfiát egy német férfi a németországi Saarlouis… Tovább olvasom