Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Meggyilkoltak egy ismert izraeli-arab színészt

Palesztina - Meggyilkolták Juliano Mer Khamis ismert izraeli-arab színészt, rendezőt, politikai aktivistát hétfőn a ciszjordániai Dzsenínben, ahol drámaiskolát és közösségi színházat vezetett - közölték palesztin biztonsági és kórházi forrásokból.
Mer-Khamis autójára a dzseníni palesztin menekülttáborban nyitott tüzet egyes jelentések szerint egy, más tájékoztatás szerint több álarcos támadó. A színházi vezetőt öt lövés érte.

A támadás elkövetőjeként egyetlen csoport sem jelentkezett.

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök közleményben ítélte el a bűncselekményt. Az izraeli színházi és filmvilág számos tagja szintén megdöbbenésének adott hangot.

Az 52 éves Juliano Mer-Khamis Názáretben született zsidó anyától és - keresztény vallású - arab apától. Ez ritkaságszámba megy a térségben, a két népcsoport között alig fordul elő vegyes házasság. A színész-rendező egyszerre tartotta magát zsidónak és palesztinnak.

Az 1953-ban alapított, 16 ezer palesztinnak otthont adó dzseníni menekülttáborban 2006 júniusában hozták létre a Szabadság Színházának nevezett társulatot, hogy olyan teret biztosítsanak a gyermekeknek, ahol elkerülik az izraeli-palesztin konfliktussal, s az izraeli megszállással járó erőszakot, s kiszabadulnak a bezártság érzéséből. A színházhoz a Juliano Mer-Khamis anyja, Arna Mer által az első palesztin felkelés (1987-1993) alatt alapított Kőszínház adta az ötletet. Egyes palesztinok azonban ellenségesen viszonyultak a színházhoz.

Juliano Mer-Khamis csaknem harminc filmben szerepelt, köztük a John Le Carré bestselleréből 1984-ben készült Kettős szerepben című amerikai filmben (eredeti címén The Little Drummer Girl), amelynek egyik főszerepét Diane Keaton alakította.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. április 05. 17:42
    „Igen,mert nem lehetett eldönteni, hogy arab-e ,vagy zsidó! Ezért nem jó a kettős állampolgárság,valaki vagy annak az államnak a polgára ahol él, vagy lehet játszadozni a kétféle lehetőséggel, de akkor számolni kell a cikkben leírt sajnálatos eseménnyel! Nyugodjon békében!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant az ENSZ egyik repülőgépe - 26 halott

Kongó - Lezuhant az ENSZ egyik repülőgépe leszállás közben hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaság… Tovább olvasom