Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Meghalt Dobrica Cosic

Cosic 1992 és 1993 között a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság első elnöke volt.
Életének 93. évében vasárnap Belgrádban elhunyt Dobrica Cosic akadémikus, író, volt jugoszláv elnök - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió.

Cosic 1992 és 1993 között a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság első elnöke volt. Elkötelezetten nemzeti érzelmű politikus és filozófus volt. 1939-ben csatlakozott a kommunistákhoz, a '60-as évekig Tito híveként volt ismert. A '70-es években ellenezte Koszovó és a Vajdaság autonómiájának kiterjesztését. Szellemi atyja a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia memorandumának, amely a koszovói szerbek védelmében készült.

1989-ben támogatta Slobodan Milosevicet, két évvel később pedig a boszniai szerb vezető, Radovan Karadzic hatalomra kerülését. Elnöki kinevezésében és menesztésében is a Miloseviccsel való viszony alakulása játszott közre. 1989-ben és 1990-ben Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában több szerb nacionalista pártot is alapított.

A jugoszláv történelemről írott könyvei miatt "a nemzet atyjának" is nevezték. Irodalmi tevékenysége kapcsán többször is felmerült, hogy Nobel-díjra jelölhetik. 2011-ben álhírként az is elterjedt, hogy megkapta a díjat.

Cosic haláláig élénk szellemi tevékenységet folytatott, áprilisban még interjút adott a Nedeljnik című hetilapnak, amelyben kifejtette Koszovóhoz és az Európai Unióhoz fűződő viszonyát is. Akkor úgy fogalmazott: a koszovói kérdés már megoldódott, az a terület már nem számít Szerbia déli tartományának, a szerbek az 1998-1999-es szerb-koszovói háború idején elveszítették.

Kifejtette továbbá, hogy szerinte nagyon sok hasonlóság van abban, ahogyan az európai hatalmak Szerbiához viszonyultak 1914-ben, 1941-ben és ma.

Az első és a második világháborúban háborús ultimátumokkal álltak elő, most azonban már kifinomultabb, főleg gazdasági nyomásgyakorlással élnek - magyarázta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás indul az árvízi nyerészkedők ellen Szerbiában

Nyerészkedés és visszaélés gyanújával indul eljárás Szerbiában 83 személy ellen. Tovább olvasom