Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Meghalt egy anticionista rabbi

Meghalt vasárnap Móse Hirs anticionista rabbi, Jasszer Arafat egykori palesztin vezető közeli munkatársa. Nyolcvanhat éves korában Jeruzsálemben hunyt el.
Hirs a Neturei Karta vezetője volt. A kis ultraortodox vallási csoport ellenzi Izrael, mint zsidó állam létezését, és támogatja annak ellenségeit. A vallási vezető Arafat zsidó ügyekkel foglalkozó tanácsadója volt.

A Neturei Karta szekta neve 2006-ban vált igazán ismertté, amikor tagjai Iránba látogattak, ahol egy holokauszttagadó konferencián támogatásukról biztosították Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt. A csoport a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezetet és a libanoni síita Hezbollahot is pártfogolja.

A szektát 70 évvel ezelőtt olyan zsidók alapították, akik ellenezték Izrael állam létrehozását. Tagsága ma becslések szerint néhány száztól néhány ezerig terjed. Nevének jelentése: "A város őrzői".

A Neturei Kartát még olyan cionizmus ellenes zsidó csoportok is kritizálják, amelyek hiszik, hogy csak a Messiás hozhatja létre a zsidó államot.

Hatem Abdel-Kader, Mahmúd Abbász palesztin elnök jeruzsálemi ügyekben illetékes tanácsadója úgy véli, hogy Hirs rabbi a palesztinok közé tartozott. "Ő azok közé a palesztin zsidók közé tartozik, akiket fenntartás nélkül tisztelünk. Ez pedig azt bizonyítja, hogy nekünk nem a zsidó vallással, hanem a cionizmussal vannak problémáink - mondta Abdel-Kader.

Hirs halálát az Eida Haredit, az anticionista zsidó szekták ernyőszervezete erősítette meg vasárnap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zimbabwe megreformálná a helyi médiát

Zimbabwe a helyi média széles körű reformjára készül annak érdekében, hogy független hírcsatornák… Tovább olvasom