Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Meghalt George McGovern volt amerikai szenátor

Kilencvenéves korában vasárnap meghalt George McGovern egykori amerikai demokrata párti szenátor.
George McGovern az 1972-es amerikai elnökválasztási küzdelemben, Richard Nixon kihívójaként, fellépett a vietnami háború ellen. Álláspontja nem nyerte meg a többséget, és Nixont másodszor is megválasztották elnöknek. A metodista lelkész gyermekeként született McGovern több mint két évtizeden át képviselte Dél-Dakotát a szövetségi képviselőházban és a szenátusban.

A második világháborúban bombázópilótaként harcolt Európában. A dakotai metodista egyetemen szerezte meg az alapdiplomáját, és a chicagói Északnyugati Egyetemen doktorált történelemből és közigazgatástanból.
Fél évtizednyi oktatást követően először 1956-ban választották képviselővé. 1960-ban elbukott a szenátusi választáson, de kinevezték Kennedy Élelmiszert a békéért programjának vezetőjévé. Kétévi megszakítás után ismét a felsőház tagja lett, egészen 1972-ig, amikor elnyerte a Demokrata Párt elnökjelöltségét.

"Határozzuk el, hogy soha többé nem küldjük országunk drága ifjú véreit a halálba azért, hogy külföldön megpróbáljanak fenntartani egy korrupt katonai diktatúrát" - hangoztatta George McGovern.

A vietnámi háború befejezését és az általános egészségügyi ellátás bevezetését ígérte, valamint hadat üzent a munkanélküliségnek és a nagyvállatok extraprofitjának. Kampánya azonban megbicsaklott, amikor kiderült, hogy alelnökjelöltje, Thomas Eagleton szenátor korábban elmeápolt volt.

McGovern Kennedy sógorára, Sargent Shriverre cserélte le Eagletont, de megalázó vereséget szenvedett Nixontól.

1974-ben ismét beválasztották a szenátusba, de a liberális politikust az 1980-as évek "reagani forradalma" kisodorta az országos politika főáramából. 1984-ben ismét megpróbálkozott az elnökjelöltség megszerzésével, ám pártjának választása Walter Mondale-re esett.

McGovern ezután több neves egyetemen tanított, szaktanácsot adott, majd Clinton elnök kinevezte FAO-nagykövetnek és Elnöki Szabadságéremmel tűntette ki. A FAO az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

A 2008-as előválasztások idején a politikus Hillary Clintontól átállt Barack Obama oldalára, de 2009-ben már bírálta a kormányzat Afganisztán-politikáját.

George McGovern utolsó hónapjait egy halálos betegek számára fenntartott dél-dakotai ápolási központban töltötte. A család azt kérte, hogy a gyászolók virág helyett inkább a dél-dakotai éhezők megsegítésére küldjenek támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Damaszkus keresztény negyedében robbant bomba

Egy biztonsági illetékes szerint legalább tízen meghaltak a Bab Tuma-i rendőrőrs ellen elkövetett… Tovább olvasom