Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Meghalt Margaret Thatcher

Nagy-Britannia első nő miniszterelnöke a hétfői bejelentés szerint szélütés következtében hunyt el.
Életének 87. esztendejében, hétfőn elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök.

Thatcher az utóbbi egy évtizedben egyre kevesebbet mutatkozott a nyilvánosság előtt, korábbi sorozatos agyvérzései miatt ugyanis állapota rendkívüli mértékben leromlott.

Margaret Thatcherre emlékeztek Londonban. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain (galéria)

Hétfő délután - egyelőre időpont nélkül - bejelentették, hogy Margaret Thatchertől a londoni Szent Pál székesegyházban, az anglikán unió első számú nagy-britanniai templomában vesznek búcsút. Ehhez külön hozzájárult II. Erzsébet királynő, az anglikán egyház főkormányzója és e minőségében legfőbb világi vezetője.

Thatcher temetése teljes katonai tiszteletadás mellett zajlik majd, mindazonáltal - a család kifejezett kérésére - hivatalosan nem lesz állami temetés. A nem királyi státusú brit politikusok közül legutóbb az 1965-ben elhunyt Sir Winston Churchillt búcsúztatták állami temetési ceremóniával.

Margaret Thatcher (1925-2013)
Margaret Thatcher (1925-2013)


Margaret Thatcher volt Nagy-Britannia első - és mindmáig egyetlen - női miniszterelnöke; a tisztséget 1979 és 1990 között töltötte be. Thatcher más belpolitikai rekordokat is felállított: ő volt az első, aki a Konzervatív Párt élén egymás után három parlamenti választást nyert - 1979-ben, 1983-ban és 1987-ben -, és a XX. század brit miniszterelnökei közül ő állt a leghosszabb ideig - 11 évig - folyamatosan a kormányfői poszton.
A radikális gazdaságátalakítási program során mutatott kérlelhetetlensége azonban kikezdte támogatottságát saját politikai hátországában is, és 1990 novemberében végül lemondatták. A miniszterelnöki székben John Major követte, aki 1992-ben még egy választást megnyert a konzervatívoknak.
Margaret Thatcher halálhírének bejelentése után David Cameron jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök megszakította hivatalos európai körútját. Cameront Madridban érte Thatcher halálhíre. A miniszterelnök Párizsba utazott volna tovább, ahol Francois Hollande francia elnökkel tárgyalt volna, ezt a programot azonban a Downing Street bejelentése szerint törölték, és Cameron hazautazott.

A halálhír után Cameron a BBC-nek kijelentette: Margaret Thatcher elhunytával az ország "egy nagyszerű vezetőt, egy nagyszerű miniszterelnököt és egy nagyszerű britet veszített el". A miniszterelnök szerint Thatcher "megmentette" Nagy-Britanniát átfogó reformjaival.

Hasonlóképp nyilatkozott John Major, Thatcher közvetlen utódja a miniszterelnöki székben. Major véleménye szerint Margaret Thatcher a "neo-szocializmustól mentette meg" az országot az általa keresztülvitt reformokkal.

Margaret Thatcherre emlékeztek Londonban. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain (galéria)

Tony Blair volt munkáspárti kormányfő kijelentette: nagyon kevés politikusnak adatik meg, hogy saját hazáján kívül az egész világ politikai tájképére is hatást gyakoroljon, "Margaret azonban ilyen politikus volt". Blair szerint az ő vezetésével 1997-ben hatalomra került munkáspárti kormány is fenntartotta "bizonyos mértékig" Thatcher reformjait, amelyeket számos más ország is átvett.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere úgy fogalmazott: Thatcherre akkor is emlékezni fog a világ, amikor "a mai politika szürke embereit már mindenki elfeledte".

A hétfőn elhunyt volt brit miniszterelnök politikai örökségét világszerte számos politikus és közéleti szereplő is méltatta.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke "nagy politikusnak" nevezte a néhai kormányfőt. Barroso Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva úgy ítélte meg, hogy Thatcher "óvatos, mégis elkötelezett" tényező volt az Európai Unióban. Méltatta érdemét az Európai Unió keleti bővítésében.

Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke kijelentette: a nyilvánvaló politikai különbségek ellenére Margaret Thatcher történelmi személyiség volt. Emlékeztetett arra, hogy Thatcher "elkötelezett európai" volt mandátumának kezdetén, és szorgalmazta az európai egységokmány 1986-os megalkotását.

Margaret Thatcherre emlékeztek Londonban. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain (galéria)

A világ a szabadság egyik nagy bajnokát, Amerika pedig egy igaz barátját vesztette el - hangoztatta az amerikai elnök a volt brit miniszterelnök halála alkalmából kiadott közleményében. Barack Obama szerint Margaret Thatcher kormányfőként hozzájárult Nagy-Britannia magabiztosságának és büszkeségének helyreállításához, a transzatlanti szövetség megingathatatlan támogatója volt, aki "tudta, hogy erővel és elhatározottsággal meg tudjuk nyerni a hidegháborút".

François Hollande francia elnök szerint az elhunyt nagy személyiség volt. "Kapcsolata Franciaországgal mindig nyílt és méltányos" volt. Meghatározó szava volt abban, hogy megépüljön a Nagy Britanniát Franciaországgal a La Manche csatorna alatt összekötőtő alagút.

Angela Merkel német kancellár méltató szavai szerint Margaret Thatcher "kiemelkedő vezető volt kora világpolitikájában". Korán felismerte a kelet-európai szabadságmozgalmak erejét, és síkraszállt értük. "Soha nem fogom elfelejteni hozzájárulását az európai megosztottság felszámolásához" - hangoztatta.

Mihail Gorbacsov egykori szovjet vezető közleményében olyan nagy, briliáns politikai személyiségnek nevezte a volt brit miniszterelnök asszonyt, akinek az emlékét megőrzi a történelem. "A politikus asszony szavának súlya volt" - húzta alá.

Olvasóink írták

 • 16. Zka 2013. április 10. 08:51
  „11: és azt se feledd, hogy ezzel a hűde nagyongonosz piacbarát politikával húzta ki Nagybritanniát az általatok imádott szocializmus okozta válságból. Azóta is jólétben él az egész ország, hozzánk képest főleg. Thatcher megoldotta, hogy legyen anyagi fedezete annak a szociális társadalomnak, aminek addig nem volt. Itthon is pontosan ezért pontosan ilyen politikusra volna szükség.
  Ígyhát fejtegetésed csak nevetséges antikapitalista kapálódzásnak nevezhető.”
 • 15. lukrecia 2013. április 09. 14:05
  „Margitka: O nem veletlenul vivta ki a vaslady nevet. A celja radikalis eszmekkel telis volt. Europa szettagolsagat szerette volna fenntartani , mikozben a Falkland szigeteket jogos angol tulajdonnak tekintette. Nem szabad elmenni az angol parlamenti kepviselok koltsegelszamolasai mellett sem, mert ezek is a melybol gyokereznek. Eppen a multheten jartam a viraggal lerakott haz kozeleben, igazan csak a hatso utcaresz kozeleben, mert a st James to , minden Londoni utam celpontjanak kell lennie, milyen erdekes akkor meg nyoma sem volt ennek a tragedianak. Jomagam kettos velemenyen vagyok politikai utjat figyelve.”
 • 14. queenmargareth1 2013. április 09. 13:28
  „a tényt, vagyis azt másoltam be amit írtál:)hogy rossz volt-e szovjet uralom alatt élni?!nem.nem lehetett ennél rosszabb, a szólásszabadságról meg inkább ne beszéljünk.
  Meg arról, hogy itt mindent szabad. Nem szabad még motoros felvonulást sem tartani, mert az önkényúr a MAZSIHISZ:))))))))))))))))utasítására tiltja. EGYEDÜL, ez a demokrácia?Óh, nem, csak annyi, hogy nincsenek itt oroszok, hogy nincs rend, hogy nincs piac...viszont imádjuk a pl németeket mindent eltűrünk a szlovákoknak és románoknak, Székelyföldért küzdünk, mikor Magyarföldért kellene.”
 • 13. Óperenciás 2013. április 09. 13:15
  „12. queenmargareth1 2013.04.09. 12:42
  Kifacsarod, amit olvastál.
  Margaret Thatcher a második világháború után létrehozott kétpólusú Európát igyekezett konzerválni.
  Amennyiben rajta múlt volna, még mindig szovjet-uralom alatt élnénk.
  Igaz, hogy akkor nem írogathatnál ilyen zagyvaságokat...”
 • 12. queenmargareth1 2013. április 09. 12:42
  „Thatcher még 1990 tavaszán is megpróbálta lassítani a folyamatot, és a következőket mondta Gorbacsovnak: ,,Az egyesülés hosszú átalakulást kíván. Európa nem félelem nélkül nézi ezt, mert nagyon jól emlékszik arra, ki kezdte a két világháborút."
  9. Óperenciás 2013.04.09. 07:53 köszönet a lényeget leírtad! NEM LETT VOLNA SZABAD ILYEN KÖNNYEN EGYESÜLNIE NÉMETORSZÁGNAK!!!!SŐT!Ahogy minket megcsonkítottak, ŐKET MÉG JOBBAN MEG KELLETT VOLNA CSONKÍTANI.És még most is csak ott tartanak, hogy 90-10 éves nácikat vonnak kérdőre ejnye-bejnye, mi hülye magyarok meg béke, élet ki tudja milyen menetekkel büszkélkedhetünk.”
 • 11. Beroesz 2013. április 09. 09:32
  „Nevezett hölgy az egyik szülőanyja a szociális államot leépítő, minden kérdésben a piacot támogató, a gyengéket elnyomó autoriter liberális gazdaság- és társadalompolitikának. Amit köszönhetünk neki az az, hogy munkanélkülivé lehet tenni bővebb magyarázat nélkül a gyűlölt közalkalmazottakat, ki lehet hajítani a szociális rendszerből a szegényeket, meg lehet veretni rendőrökkel a lehetetlen helyzetbe hozott tüntető munkásokat, az adórendszert pedig úgy lehet átalakítani, hogy a gazdagok számára kedvezzen.

  A Margaret Thatcher által alkotott pénzügyi fétisizmusban tobzódó rendszer már hivatali idején is vadhajtásokkal teli volt, jelenlegi pedig a legbüdösebb terméseit hozza: szociális és környezeti válság, teljhatalmú pénzügyi arisztoktácia és a pénzügyi rezsim végrehajtójává züllesztett "lefelé arrogáns" állam.

  Isten véle!”
 • 10. mazsolaszolo 2013. április 09. 08:50
  „Nagyformátumú ember volt, briliáns politikus és kiváló jellem.
  Nyugodjék békében!”
 • 9. Óperenciás 2013. április 09. 07:53
  „Undorítónak tartom, ahogy a politika hazugságokkal ferdíti el a valóságot:
  "A világ a szabadság egyik nagy bajnokát, Amerika pedig egy igaz barátját vesztette el - hangoztatta az amerikai elnök a volt brit miniszterelnök halála alkalmából kiadott közleményében."
  Adalékok a "szabadság nagy bajnokáról":

  Thatcher Gorbacsovtól várta, hogy megakadályozza a német újraegyesülést
  Index 2009. szeptember 12., szombat 22:02

  A lap cikke szerint Thatcher 1989-es moszkvai találkozójukon jelezte Gorbacsovnak, hogy sem Nagy-Britannia, sem Nyugat-Európa nem örülne annak, ha az NDK és az NSZK egyesülne. A miniszterelnök asszony világossá tette, Gorbacsovtól várja, hogy megakadályozza a német újraegyesülést, és biztosította a szovjet vezetőt arról, hogy a nyugati országok elnézőek lesznek, ha Szovjetunió megteszi a kellő lépéseket.

  Thatcher úgy vélte, hogy egy egységes Németország Nyugat-Európa stabilitását veszélyeztetné. A Nato és a nyugati országok hivatalos álláspontja ennek éppen ellenkezője volt, de Thatcher azt mondta Gorbacsovnak, nyugodtan hagyja figyelmen kívül ezeket a hangokat. Az erről szóló moszkvai beszélgetés leiratát a Kreml őrizte, amíg néhány éve egy fiatal író, Pavel Sztrojilov komoly kutatómunkába nem kezdett. Sztrojilov több mint ezer oldal dokumentumot vitt Moszkvából Londonba, ahol folytatta kutatásait.

  Thatcher egyébként nem tudta, hogy nyoma marad annak, amit mond. A leirat szerint arról beszélt, hogy úgy látja, a Szovjetuniónak két lehetősége van: hagyni a keleti országokat fejlődni a maguk útján vagy fenntartani a Varsói Szerződést. Ezután azt kérte, hogy a következő mondatait ne rögzítse semmilyen jegyzőkönyv. A beszélgetés leirata mégis folytatódik, egy apró megjegyzéssel: ,,a következő részt emlékezetből reprodukáltuk".

  Gorbacsov nem engedett
  A Kreml-dokumentumokból az is kiderül, hogy Gorbacsov nem ingott meg, egyáltalán nem akart beleavatkozni a német átalakulásba. Sőt, 1989. november 3-án, hat nappal a fal megnyitása előtt egy megbeszélésen Gorbacsov, Sevadrnadze külügyminiszter és a KGB akkori főnöke, Krjucskov megtanácskozták annak lehetőségét, hogy a Szovjetunió is segítsen a fal ledöntésében.

  Nem Thatcher volt az egyetlen, aki rossz szemmel nézte a német újraegyesülést. Egy hónappal azután, hogy a fal leomlott, Jacques Attali, Mitterand miniszterelnök fő tanácsadója Kijevben találkozott Vagyim Zaglagyinnal, Gorbacsov egyik külpolitikai tanácsadójával. Attali elmondta, Franciaországnak nem tetszik, hogy Moszkva nem avatkozik be Berlinben, és hogy az egységes Németország gondolata félelmet kelt a francia emberekben.

  Az egységes Németország csak 1990. október 3-án jöhetett létre, majdnem egy teljes, kemény tárgyalásokkal töltött évvel azután, hogy a berlini fal leomlott. Thatcher még 1990 tavaszán is megpróbálta lassítani a folyamatot, és a következőket mondta Gorbacsovnak: ,,Az egyesülés hosszú átalakulást kíván. Európa nem félelem nélkül nézi ezt, mert nagyon jól emlékszik arra, ki kezdte a két világháborút."”
 • 8. bánki 2013. április 09. 01:00
  „Hát igen !

  Ha a hazai ,,női" politikusokra gondolok, igen nagy szerencséjük volt az angoloknak !”
 • 7. Ebgondolat 2013. április 08. 21:48
  „6. Pandora
  Köszönöm, kedves vagy! Kimondottan "lájkolom" a hozzászólásod! ;)”
 • 6. Pandora 2013. április 08. 20:01
  „itt miért nem lehet a hozzászólásokat lájkolni?

  Ebgondolatnak nyomtam egy tetsziket gondolatban :D”
 • 5. howatowabb 2013. április 08. 19:25
  „No, azért az Uniónk életéből kimaradhatott volna! Vajon miért is fizetünk a mai napig teljesen érthetetlen módon sápot? Ügyes politikus volt, nem véletlen a név: Vaslady.”
 • 4. Ebgondolat 2013. április 08. 16:24
  „Ő egy kimondottan nagyformátumú politikus volt, de azt túlzás lenne állítani, hogy minden brit a szívébe zárta őt, hisz rengeteg népszerűtlen intézkedést hozott. Nem véletlenül volt Ő a Vaslady. Az tény, hogy remekül helyt állt a férfiak világában. A tavaly bemutatott Vaslady c. film méltó emléket állít neki.”
 • 3. queenmargareth1 2013. április 08. 16:08
  „Óh! Nyugodjon békében, gyermekkorom NŐJE volt!”
 • 2. Carlo 2013. április 08. 15:03
  „87 év, szép, Isten Nyugosztalja.”
 • 1. csergemerge 2013. április 08. 14:34
  „Igazi nagy politikus volt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Montenegrói elnökválasztás - A hivatalban lévő államfő nyert

A hivatalban lévő államfő, Filip Vujanovic nyerte a hét végi montenegrói elnökválasztást. Az… Tovább olvasom