Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Meghalt Václav Havel - galériával

A volt csehszlovák, majd cseh államfő, drámaíró és nemzetközi hírű emberi jogi harcos 75 éves korában hunyt el.
"Václav Havel vasárnap reggel csendben, álmában halt meg" - közölte Sabina Tancevova, a nyugdíjas politikus személyes titkára.

Az Óriáshegységben (Krkonose) lévő, Hrádecek néven ismert üdülőjében utolsó óráiban felesége, Dagmar és egy szerzetesnővér voltak mellette, akik gondozták - tette hozzá. A cseh exállamfőnek évek óta súlyos egészségügyi problémái voltak, s az utóbbi fél évben szinte minden programját lemondta.

Václav Havel-t gyászolják. Fotó: MTI (galéria)

Legutóbb egy hete jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor Prágában a dalai lámával találkozott. Václav Havel 1936. október 5-én született Prágában.

A volt politikus és drámaíró egyike a kelet-európai rendszerváltás jelképeinek, s a világban emberi jogi harcosként szerzett magának elismerést és hírnevet. Petr Necas cseh miniszterelnök kijelentette, hogy Václav Havel halála nagy veszteség a Cseh Köztársaság számára.

Leszögezte: személyesen nagyon tisztelte az elhunyt politikust, s Havel az állam részéről a legmagasabb elismerést és megbecsülést érdemli.

Az elhunyt államfő és drámaíró talán a legismertebb cseh személyiség volt a világban, az 1989-es rendszerváltás után ő volt a korabeli Csehszlovákia első köztársasági elnöke.

A volt szocialista rendszer idején az ellenzék vezérének számított, s több ízben is börtönbe került, ahol tüdőgyulladást kapott, ami súlyosan megkárosította egészségét. Havel 1989 előtt három alkalommal összesen több mint öt évet töltött börtönben.

Az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás után előbb csehszlovák, majd a szövetségi állam kettéválása után 1993-ban cseh köztársasági elnökké választották. Összesen tíz évig - 2003-ig - volt Csehország első embere.

Politikai nyugdíjba vonulása után továbbra is politizált, de elsősorban az emberi jogi problémákkal foglalkozott. Václav Havel államfőként több alkalommal is járt Magyarországon, s jó kapcsolatokat ápolt a magyarországi politikusokkal. Drámaíróként is világhírnevet szerzett, s művei magyarul is olvashatóak.

Olvasóink írták

  • 2. Queenmargareth 2011. december 19. 15:19
    „Nyugodjon békében.”
  • 1. lilongwe 2011. december 18. 21:00
    „Nyugodjon békében...hatalmas ember és politikus volt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsapás Kairóban: két halott, 170 sebesült

Az elmúlt hónapban több mint 40 ember halt meg hasonló összetűzésekben, főleg Kairóban. Tovább olvasom