Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Meghosszabbították a rendkívüli állapotot az ecuadori fővárosban

Quito - Több mint egy héttel a rendőrök rendszerellenes lázadása után vasárnaptól meghosszabbították a rendkívüli állapotot az ecuadori fővárosban, Quitóban.
A belügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy további átszervezéseket hajtsanak végre a rendőrség vezetésében. Az átszervezés szükségességét, azaz a rendőrség "lefejezését" néhány nappal ezelőtt Rafael Correa államfő jelentette be, aki ellen a szeptember 30-i rendőri lázadás irányult.

Közép-Amerika legdélebbi államában a múlt hónap utolsó napján lázadtak fel a rendőrök, tiltakozva a jutalmak megvonása és a kötelező előléptetések megnehezítése ellen. A lázadók körülzárták azt a kórházat, amelyben az államfő tartózkodott, és így közvetve foglyul ejtették őt. Correát végül a hadsereg szabadította ki.

Hétvégi rádióüzenetében az elnök újólag hadat üzent a rendőröknek. Beszédében azt hangoztatta, hogy az állam teljes hatalmával szembeszáll a "fanatizmus és a fasizmus" minden megnyilvánulásával. "Nem fogjuk megengedni, hogy a rendőrségen belül félkatonai csoportokat hozzanak létre" - szögezte le Correa.

A rendőri lázadás óta gyakorlatilag a hadsereg biztosítja a rendet a közép-amerikai országban. Correa ugyanakkor nem csupán a rendőrséget, hanem az ellenzéket is vádolta a zendülés megszervezésével, és puccskísérletről beszélt.

Miközben Quitóban meghosszabbították a rendkívüli állapotot, azt az ország többi részében hatályon kívül helyezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőcs Géza: a csíkszeredai dokumentumfilm-fesztivál közelebb hozza egymáshoz a magyar és román nemzetet

A politika olykor nem vagy csak nagyon nehezen tudja elérni a két nemzet érzelmi és tudati közeledését, a kultúra viszont saját eszközeivel ezt sikeresebben és hatékonyabban képes megvalósítani. Tovább olvasom