Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Meghosszabbították Mubarak előzetes letartóztatását

Az egyiptomi főügyész elrendelte kedden Hoszni Mubarak volt elnök előzetes letartóztatásának 15 napos meghosszabbítását - közölte az ügyészség.
A kiadott közlemény szerint az Abdel-Megid Mahmúd által elrendelt hosszabbítás a jelenlegi előzetes letartóztatási időszak május 12-i lejártával veszi kezdetét.

Mint az ügyészség szóvivője hozzátette, kedden kihallgatók csapata ment abba a sarm-es-sejki kórházba, ahol Mubarak fekszik, hogy folytassák a hivatalából február 11-én elmozdított államfő kihallgatását tüntetők halála és közpénzek hűtlen kezelése ügyében. Egy forrás a főügyész hivatalából azt mondta, Mahmúd a napokban jelenti be, hogy bíróság elé állítják-e a volt elnököt.

A 83 éves Mubarak, akinek csaknem harmincéves uralma népi tiltakozó mozgalom hatására ért véget, tagadja a vádakat. Mohamed al-Gindi igazságügy-miniszter április végén azt mondta, hogy az exelnök, amennyiben bűnösnek találják, akár akasztófán is végezheti.

A volt államfőt április 12-e óta kezelik a vörös-tengeri Sarm-es-Sejk üdülőváros nemzetközi kórházában, miután egy kihallgatás közben szívrohamot kapott. Április 13-a óta van előzetes letartóztatásban. Ugyanazon a napon két fia ellen is hasonló kényszerintézkedést rendeltek el.

Egy jelentés szerint 846 civil halottjuk volt a január 25-én kezdődött, Mubarak távozásához vezető tüntetéseknek. A tiltakozó mozgalom elfojtásának kivizsgálására alakult bizottság egyik tagja úgy vélekedett, hogy a korábbi elnöknek szerepe volt a tüntetők elleni gyilkos erőszakban.

Jelenleg folyik Habíb el-Adli volt belügyminiszter pere annak vádjával, hogy ő adott tűzparancsot a tüntetők ellen kivezényelt rendfenntartó erőknek. A múlt héten korrupcióért, pénzmosásért és törvénytelen meggazdagodásért már 12 évi börtönre ítélte Adlit egy kairói bíróság, s ez volt az első börtönbüntetést kiszabó ítélet Mubarak kormányzatának egy magas rangú tagja ellen.

Most kedden pedig korrupció vádjával ötévi börtönre ítélték a volt idegenforgalmi minisztert. A kairói büntetőbíróság Zuhair Garanát közpénzek elsikkasztásában találta bűnösnek, továbbá abban, hogy két üzletembert törvénytelenül hozzásegített állami tulajdonú földterület megszerzéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május 16-án indulhat az Endeavour űrrepülőgép

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szabad utat adott az Endeavour űrrepülőgép indítására, s az… Tovább olvasom