Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Megint feljelentette a román szurkolókat az RMDSZ

Egyes román futballszurkolók magyarellenes megnyilvánulása miatt ismeretlen tettes ellen nyújtottak be újabb keresetet.
Ismeretlen tettes ellen nyújtott be az ügyészséghez újabb keresetet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyes román futballszurkolók magyarellenes megnyilvánulása miatt - közölte a szövetség szerdai hírlevelében.

Az RMDSZ a Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálathoz érkezett jelzést követően fordult az ügyészséghez amiatt, hogy a román labdarúgó válogatott keddi, amszterdami mérkőzésén román szurkolók egy csoportja sértő feliratot függesztett ki.

Az RMDSZ kisebbségi jogvédelmi szolgálata a múlt héten a bukaresti Rapid egyik szurkolója ellen tett büntetőjogi feljelentést az ügyészségen, aki a kolozsvári CFR elleni március 18-i futballmérkőzésen magyar zászlót gyújtott fel.

Erre utalva a szurkolók "Egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát" szövegű feliratot helyeztek el a nézőtéren, a Romániában is élőben közvetített amszterdami világbajnoki selejtezőn.

"Ezáltal meggyaláztak egy magyar nemzeti szimbólumot, és nyíltan etnikai diszkriminációra uszítottak" - idézte a hírlevél Kovács Pétert, az RMDSZ főtitkárát.

A tisztségviselő rámutatott, hogy a szurkolók tette vét a Román Labdarúgó Szövetség fegyelmi szabályzata ellen, a bűntető törvénykönyv szerint pedig - etnikai, nemzetiségi vagy vallási diszkriminációra való uszításként - hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.

Az RMDSZ a Román Labdarúgó Szövetséget is felkérte, hogy a zászlóégetéshez hasonlóan vizsgálja ki az amszterdami mérkőzésen történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket. Az RMDSZ a keresethez bizonyítékként mellékelte az egyik sportújságban megjelent fényképet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apartman épül a Berlini fal helyén

A szabadtéri galériaként működő több tíz méter hosszú szakaszt egy újonnan épülő társasház miatt… Tovább olvasom