Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Megkezdődik a brit katonák kivonása Irakból

Irak - Megkezdődik kedden a brit erők kivonása Irakból. Ennek első aktusaként egy brit tábornok átadja a parancsnokságot Bászrában egy amerikai tábornoknak.
Andy Salmon brit vezérőrnagy Michael Oates amerikai tábornoknak adja át a több nemzetiségű dél-iraki hadosztály feletti parancsnokságot. A négyezer fős brit erők többsége rövid ideig még Dél-Irakban marad.

A brit katonák többsége május 31-ig távozik az országból. Ez az időpont egyben a brit erők hadműveleteinek végét is jelenti hivatalosan. Május 31-e után csupán 400 brit katona marad - vagy a megszálló koalíciós erők felügyelete alatt, vagy azzal a feladattal, hogy segítsék az iraki haditengerészet katonáinak kiképzését a Bászrához közeli Umm-Qasr kikötőjében.

Az iraki kormánnyal kötött szerződés értelmében ez év július végéig kell távoznia az összes brit katonának.

Az amerikai és az iraki kormány kétoldalú szerződése 2011 végét jelöli meg határidőnek, ameddig az amerikai erőknek el kell hagyniuk Irakot. Ennek a szerződésnek az értelmében június végéig vissza kell vonni az amerikai katonákat az iraki városokból bázisaikra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riadókészültségben az észak-koreai hadsereg

Észak-Korea - Riadókészültségbe helyezték az észak-koreai hadsereget, a tartalékosokat, sőt a civileket is - ezt állította kedden egy dél-koreai segélyszervezet. Tovább olvasom