Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Megkezdődött a nyugatiak kimenekítése Líbiában

Líbia - Evakuálta Líbiából nyugati alkalmazottjai egy részét több európai olaj- és gázipari társaság, és a brit diplomaták családtagjai is elutaznak az észak-afrikai országból, miután a fővárosba, Tripoliba is átterjedtek a keleti országrészben kirobbant, Moammer Kadhafi elnök uralma elleni, helyenként erőszakos utcai tiltakozó megmozdulások.
A norvég Statoil, az osztrák OMV és a spanyol Repsol egyaránt kimenekítette külföldi alkalmazottjait az arab országból.

A brit-holland Shell egyelőre külföldi alkalmazottjainak a családtagjait evakuálta.

Ugyanígy járt el Nagy-Britannia tripoli nagykövetsége.

A Statoil - amely két mezőn folytat kitermelést Líbiában - bezárta Tripoliban működő irodáját.

A brit BP felfüggesztette a fúrások megkezdését megelőző kutatómunkát.

A török NTV jelentése szerint Ankara mérlegeli, hogy négy repülőgépet és két hajót küld Líbiába, hogy kimenekítse állampolgárait az arab országból.

A portugál kormány azt közölte hétfőn déltájban, hogy C-130 típusú katonai szállítórepülőgépet küld Tripoliba, amely órákon belül földet ér, hogy portugál és más unióbeli állampolgárokat menekítsen ki az észak-afrikai országból.

Az olasz külügyminisztérium hétfőn közölte, azt javasolja állampolgárainak, ne utazzanak Líbiába semmilyen ügyben.

Közben Londonban tiltakozásul bekérették a brit külügyminisztériumba Líbia nagykövetét. London fölszólította az észak-afrikai arab országot, hogy "azonnal" vessen véget az erőszaknak, egyszersmind arra intett "minden felet", hogy viselkedjenek emberségesen és legyenek visszafogottak.

William Hague brit külügyminiszter egyúttal követelte, induljon vizsgálat a Tripolitól ezer kilométernyire keletre fekvő Bengáziban történtek feltárására. Bengázi a Kadhafi-ellenes megmozdulások gócpontja; a Human Rights Watch jogvédő szervezet adatai szerint csak vasárnap 60-an vesztették életüket a kelet-líbiai városban.

A jogvédők szerint már legalább 233 halálos áldozatot követeltek a Kadhafi elleni tüntetések Líbiában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarr Béla: Kénytelen vagyok elhatárolódni

"A berlini Tagesspiegel online kiadásában február 20-án megjelent interjútól kénytelen vagyok elhatárolódni" - közölte a filmrendező hétfőn. Tovább olvasom