Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megkezdődött a szavazás első fordulója Amerikában

Egyesült Államok - Megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója helyi idő szerint szombat reggel.
Megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója helyi idő szerint szombat reggel. Az első szavazóhelyiség Argentína fővárosában, a Buenos Aires-i nagykövetségen nyílt meg közép-európai idő szerint 11 órakor. Az ottani külképviseleti névjegyzékben 11-en szerepelnek. Egy órával később, közép-európai idő szerint délben az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó és Kuba fővárosában, a washingtoni, ottawai, mexikóvárosi és havannai nagykövetségen, továbbá a New York-i főkonzulátuson is megkezdődik a szavazás, amely mindenhol helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig tart.

A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul (az ottani főkonzulátuson a keleti partinál három órával később kezdődik és ér véget a szavazás). A többi földrész magyar külképviseletein vasárnap folytatódik az első fordulós voksolás.

Az amerikai kontinens magyar nagykövetségein és főkonzulátusain azok adhatják le voksukat, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, mely városban akarnak szavazni.

Azért kell korábban, egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. A szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat "bekeverik" a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába.

A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én.

A külképviseleteken - 86 nagykövetségen, illetve konzulátuson - szombaton és vasárnap csaknem kilencezren (8.807-en) szavazhatnak (2006-ban az országgyűlési választás első fordulójában 8.112-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben). A 89 magyar külképviselet közül egyetlen hely van, Brazíliaváros, ahová senki nem jelezte, hogy szavazni kíván, Tuniszban csak a választások második fordulójára volt jelentkező, míg Líbiában a vízumgondok miatt nincs szavazás.

Amerikában a legtöbben, 422-en New Yorkban szavazhatnak, de száz felett van a névjegyzékben szereplők száma Washingtonban (122), Los Angelesben (129) és a kanadai Ottawában (123) is.

Olvasóink írták

  • 1. barkzso 2010. április 04. 09:16
    „Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb tüntetés Bangkokban

Thaiföld - Negyvenötezren tüntettek szombaton Bangkokban a kormányfő távozását és új választások… Tovább olvasom