Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Megkezdődött az azerbajdzsáni elnökválasztás, Aliyev győzelme biztosra vehető

Azerbajdzsánban megkezdődött szerda reggel az elnökválasztás; a voksolásnak igazi tétje nincsen, biztosra vehető ugyanis, hogy Ilham Aliyev hivatalban lévő államfőt harmadszor is megválasztják az ország elnökévé.
A központi választási bizottság adatai szerint 5,1 millió szavazásra jogosult állampolgár adhatja le voksát mintegy 5500 szavazóhelyiségben. A voksolás tisztaságára a FÁK-tagországok és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői ügyelnek.

A közvélemény-kutatások szerint Ilham Aliyev ismét több mint több mint 80 százaléknyi szavazatra számíthat, messze maga mögött hagyva a kilenc másik jelöltet. Az 51 éves Aliyev nem kampányolt, elutasította a televíziós vitákban vagy a választási gyűléseken való részvételt. Hívei szerint a gazdasági eredmények beszélnek helyette. Az ország kőolajvagyonából származó sokmilliárd dollárnak köszönhetően az alig 10 millió lakosú országban az utóbbi években nőtt az életszínvonal, a reálbérek 10 százalékkal emelkedtek 2003 és 2012 között.

Az ellenzékiek a választás közeledtével megtorló kampányra panaszkodtak: az őrizetbe vételeket és az interneten kifejtett bármilyen kritika elnémítását célzó törvények elfogadását kifogásolták.

Ilham Aliyev, aki 2003-ban követte apját, Heydar Aliyevet, a helyi KGB volt vezetőjét és a szovjet kommunista párt politikai bizottságának tagját a hatalomban, 2009-ben népszavazást íratott ki az elnöki tisztség két mandátumra való korlátozásának eltörléséről. 2008-ban a szavazatok 89 százalékával választották újra; a külföldi megfigyelők nem ismerték el a választást szabadnak. Az európai megfigyelők jelenléte ellenére valószínű, hogy a választással kapcsolatos bírálatok süket fülekre találnak, tekintettel arra, hogy Azerbajdzsán a nyugati országok stratégiai fontosságú szénhidrogén-szállítója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogtak egy terrorcselekményekért 34 éve körözött ETA-tagot Belgiumban

Elfogták kedden Belgiumban az ETA baszk szakadár szervezet egyik feltételezett tagját, akit 1979 óta… Tovább olvasom