Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdődött az Európai Történelem Háza beruházás Brüsszelben

A beruházási szakaszba lépett az Európai Történelem Háza elnevezésű projekt - jelentette be szerdai brüsszeli közleményében Bagó Zoltán (Fidesz) európai parlamenti képviselő.
A létrejövő múzeum alapvető rendeltetése az európai értékek közvetítése és a kontinens történelmének bemutatása lesz - derül ki a közleményből, amely szerint Tőkés László és Bagó Zoltán néppárti európai parlamenti képviselők mint az EP kulturális bizottságának tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik a Magyarország szempontjából is fontos kezdeményezést.

Az Európai Parlament épületéhez közel, a brüsszeli Leopold Parkban fog helyet kapni az Európai Történelem Háza. A nyertes pályázatot mintegy 130 építészeti tanulmányból választották ki. A tervek szerint a múzeumban mintegy 4000 négyzetméter fog rendelkezésére állni az állandó kiállítások, 800 négyzetméter pedig az ideiglenes tárlatok számára. A múzeum kiállításainak kialakításán 13 országból érkezett 18 fős történész csapat fog dolgozni, és megindult a különböző országok múzeumaival és kulturális központjaival való kapcsolatfelvétel is.

Tőkés László erdélyi EP-képviselő a kezdeményezés kapcsán szorgalmazta, hogy az Európai Történelem Háza kellő súllyal mutassa be a volt totalitárius rezsimeket, fektessen különös hangsúlyt a kereszténység történelemformáló szerepének bemutatására, és méltóképpen jelenítse meg a kisebbségek történelmi szerepét is.

"Miután a beruházás technikai részletei eldőltek, most a múzeum tartalmi összeállítása veszi kezdetét. A múzeum feladata az egész kontinens történelmének objektív és tárgyilagos bemutatása kell, hogy legyen, különös hangsúlyt fektetve az egyes államok történelmének kapcsolódására és a történelmi folyamatok összeurópai összefüggéseire. Ezeknek a szempontoknak az érvényesítése komoly kihívás, ugyanakkor ez fogja adni a múzeum egyediségét is" - jelentette ki Bagó Zoltán a közlemény szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Az autonómia kérdése nem lehet része a román-magyar kapcsolatoknak˝

Az autonómia kérdése nem lehet része a román-magyar kétoldalú állami kapcsolatoknak - jelentette ki… Tovább olvasom