Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Megkezdődött Hugo Chávez búcsúztatása

A kedden elhunyt venezuelai elnököt pénteken temetik el.
Venezuelában szerdán, helyi idő szerint reggel nyolc órakor díszsortüzet adtak le 21 ágyúból, s ezzel megkezdődött az előző este elhunyt Hugo Rafael Chávez Frías elnök búcsúztatása.

A sortüzeket minden órában megismétlik, egészen a pénteki temetésig. Az ágyúk nemcsak Caracasban, hanem minden helyőrségi városban és a flotta hadihajóin is óránként eldördülnek - közölte a fegyveres erők főparancsnoksága.

A védelmi miniszter azt jelentette be, hogy a gyászszertartások alatt a katonazenekarok nem (katonai) gyászzenét fognak játszani, hanem olyan katonai zenével tisztelegnek Chávez emléke előtt, amelyek az életében az elnököt "erővel töltötték fel, és fokozták hazafias szellemét".

Gyászolók kísérik a Hugo Chávez venezuelai elnök koporsóját a caracasi katonai akadémiára. Fotó: MTI/EPA (glaéria)

Diego Molero admirális a haláleset bejelentése után nem sokkal nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők egységesen felsorakoznak az alkotmány, a törvények és rendeletek mögött, a katonai intézmények összetartanak, hogy "teljesítsék és betartassák az alkotmányos előírásokat" és "főparancsnokuk, Hugo Chávez akaratát".

A gyászmenet a koporsóval később, rövid vallási szertartás és a himnusz elhangzása után Caracas utcáin át elindult a katonai kórháztól a katonai akadémia felé, ahol az emberek és a vendégek a pénteki állami temetésig leróhatják kegyeletüket.

Az úton ezrek csatlakoztak a menethez, a nemzeti lobogóval letakart koporsó körül Hugo Chávez anyja, a testvérei és a kormány tagjai haladtak. Caracasba érkezett közben Argentína, Bolívia és Uruguay elnöke, összesen mintegy tíz állam- és kormányfő érkezését várják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ENSZ főtitkára méltatta Chávezt, Peking baráttól búcsúzott

Nyilatkozatban méltatta az elhunyt venezuelai elnöknek a szegények érdekében kifejtett tevékenységét… Tovább olvasom