Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Megkezdődött Ratko Mladic pere a hágai bíróságon - videóval

Megkezdődött Hágában a boszniai háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic pere.

Szinte pontosan egy évvel Ratko Mladic őrizetbe vétele után, szerdán megkezdődött Hágában az 1992-95-ös boszniai háború volt szerb katonai főparancsnokának pere a Nemzetközi Törvényszéken.

Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetővel együtt a 70 éves Mladicot tartják az egyik fő felelősnek az 1995-ös srebrenicai népirtásért, valamint Szarajevó több ezer halálos áldozatot követelő, több hónapig tartó ostromáért. A háborúban összesen mintegy 100 ezren haltak meg, és 2,2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. A két fő felelőst alapvetően ugyanazokkal a bűncselekményekkel vádolják.

Ratko Mladic tárgyalása a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Fotó: MTI/EPA/Toussaint Kluiters (galéria)

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken a vádirat ismertetésével kezdődött az eljárás, amelyben Mladic várhatóan maga látja el a védelmét.

{liveinfo}0tms7u{/liveinfo}

Az ügyészséget képviselő Dermot Groome szerdán egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Mladic volt a fő irányítója a Boszniában végrehajtott etnikai tisztogatásnak. A tizenegy fővádpont között népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, a háborús törvények és szokások megsértése is szerepel.

Groome emlékeztetett arra, hogy az ügyészség tavaly le is rövidítette a vádiratot annak érdekében, hogy meggyorsítsa az eljárást. Az eredetileg a vádlott terhére rótt közel 200 vádpontnak így várhatóan csak mintegy a felével foglalkoznak a tárgyaláson.

Ratko Mladic tárgyalása a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Fotó: MTI/EPA/Toussaint Kluiters (galéria)

A per a várakozások szerint jóval több mint egy évig tart majd. Más vádlottakhoz hasonlóan Mladic is igyekszik minél több halasztást kicsikarni. Egészségi állapota mellett már a bizonyítékok ismeretének hiányára, az elnöklő Alphons Orie bíró elfogultságára, adminisztratív hiányosságokra hivatkozva is kért már halasztást. Legutóbbi kérelmét mindazonáltal, amelyben az eljárás szerdai kezdetének későbbre tolását kérte, elutasították.

Az eljárás helyszínén, az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Törvényszék hágai épületénél boszniai áldozatok özvegyeinek és anyjainak egy csoportja is megjelent, hogy a helyszínen kövesse a pert. A csoport tagjai egyebek között mészárosnak nevezték a vádlottat, és felszólították a bírákat, hogy méltó büntetést szabjanak ki Mladicra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

56 álrokkantat vittek be a nápolyi rendőrök

Az olasz rendőrség 56 állítólagos fogyatékost vett őrizetbe Nápolyban társadalombiztosítási csalás… Tovább olvasom