Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Megkezdődött Szlovákiában a család védelméről kiírt népszavazás

Szlovákiában rendszerint igen alacsony a népszavazások iránti érdeklődés, emiatt az országban korábban tartott hét referendumból csak egy volt érvényes.
Csaknem ötezer szavazóhelyiség nyílt meg szombaton reggel Szlovákiában, és ezzel kezdetét vette az ország történetének nyolcadik népszavazása. A voksolás ezúttal a család védelméről szól.

Az este tíz óráig tartó szavazáson a rendkívül súlyos bűncselekmények elkövetése miatt elítéltek kivételével minden tizennyolcadik életévét betöltött szlovák állampolgár részt vehet, köztük azok is, akik nem rendelkeznek állandó szlovákiai lakhellyel, így a voksolás lehetősége összesen mintegy 4,4 millió embert érint.

A népszavazást a Családért Szövetség (AZR) nevű civil ernyőszervezet kezdeményezte, a referendumot a hagyományos család megvédésének szükségességével indokolták. A voksoláson három kérdésre lehet választ adni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyereket, valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyerekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Szlovákiában rendszerint igen alacsony a népszavazások iránti érdeklődés, emiatt az országban korábban tartott hét referendumból csak egy volt érvényes, ugyanis csak a Szlovákia európai uniós csatlakozásáról 2003-ban tartott voksoláson haladta meg a szavazók aránya az érvényességhez szükséges 50 százalékot. A mostani népszavazáson a közvélemény-kutatások negyven százalék körüli részvételt jósolnak, ugyanakkor azt mutatják, hogy a referendum biztos résztvevői jelentős többségükben mindhárom kérdésére igennel válaszolnak majd.

A népszavazásokra vonatkozó szabályozás szerint Szlovákiában a voksolás napján a szavazóhelyiségek bezárásáig tilos a szavazással kapcsolatos felmérések eredményeinek nyilvánosságra hozatala. Így a voksolás első részeredményeit csak este tíz óra után kezdik nyilvánosságra hozni a www.volbysr.sk oldalon. A nem hivatalos végeredmények vasárnap hajnalra várhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kolumbiai gerillák meghívták Miss Universe-t a béketárgyalásokra

A 22 éves Paulina Vega maga vetette fel, hogy elutazna a kubai fővárosban folyó egyeztetésekre, a… Tovább olvasom