Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Megkezdődtek a brit konzervatív-liberális tárgyalások

Megkezdődtek az előzetes tárgyalások a brit Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták között a kormányalakítás lehetőségeiről.
Nagy-Britanniában csütörtökön tartották a parlamenti választásokat, amelyek eredményeként - csaknem négy évtizede először - a nagy pártok egyike sem szerzett abszolút többséget az alsóházban. Így a hagyományos brit parlamentáris berendezkedéstől meglehetősen idegen koalíciós, vagy külső támogatással megvalósuló kisebbségi kormányzás, illetve kormányalakítási kudarc esetén új választások kiírása következhet.

A 650 alsóházi mandátum közül 649 sorsa dőlt el; egy választókerületben az egyik jelölt halála miatt május végére halasztották a szavazást.

A péntek estére véglegessé vált szavazatmegoszlások alapján a konzervatívok alsóházi frakciója a legnagyobb, jelenleg 306 fős; ez még kiegészülhet 307 főre a halasztott voksolás után. E létszám sem éri el azonban azt a minimumot, amely a brit politikai hagyományoknak leginkább megfelelő egypárti többségi kormány megalakításához szükséges lenne, ehhez ugyanis legalább 326 képviselői hely kellett volna. Az 1997 óta kormányzó Munkáspárt a második helyre került.

Ebben a helyzetben David Cameron konzervatív vezető pénteken "nagyszabású, nyílt és átfogó" tárgyalásokat javasolt a harmadik legnagyobb frakciót adó Liberális Demokratáknak. A tory vezér nem ejtette ki a "koalíció" szót, de közölte: szeretné, ha a két párt együttműködne az ország "nagy és sürgető problémáinak megoldásán".

Nick Clegg liberális vezető a választások utáni első nyilatkozatában erős utalást tett arra, hogy a konzervatívokat látná szívesebben kormányon, mivel - szavai szerint - a kormányzás joga a legtöbb mandátumot szerző pártot illeti, a torykkal kötendő koalíció lehetőségét azonban konkrétan egyelőre ő sem említette.

A két párt árnyékkormányainak vezető illetékesei péntek éjjel megtartották első megbeszélésüket Londonban. A tárgyalásról távozóban William Hague, a konzervatív árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje - Cameron után a második legmagasabb rangú tory politikus - csak annyit közölt, hogy a megbeszélések "kezdeti" szakaszban járnak, és egyelőre "ennyi mondható el".

Meg nem erősített hírek szerint este telefonon tárgyalt egymással Cameron és Clegg is.

A két párt tisztviselői óvakodnak kiejteni a "koalíció" szót, de az árnyékkormányon kívüli vezető tory források nyíltan szorgalmazzák a konzervatív-liberális kormányzati együttműködést.

Sir John Major volt konzervatív miniszterelnök egyértelműen kijelentette: a liberálisok kormányzati tisztségekhez juttatása "olyan ár, amelyet érdemes lenne megfizetni a stabil kormányzásért".

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport szakértői a választási eredményről kiadott helyzetértékelésükben ugyanakkor "nagyon valószínűtlennek" nevezték a formális konzervatív-liberális koalíciót, mert ezt véleményük szerint a liberális párt "közkatonái nem tudnák megemészteni". A cég elemzői mindazonáltal látnak lehetőséget a két párt informális együttműködésére.

Politikai kommentátorok szerint is Cleggnek lesz nehezebb elfogadtatnia saját pártján belül a torykkal kötendő esetleges koalíciót, tekintettel arra, hogy a két párt politikai programra több sarkalatos ponton - például a bevándorlás, az EU-hoz fűződő viszony vagy a brit atomütőerő jövőjének kérdésében - erőteljesen ütközik. A megbeszélések szombaton folytatódnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyi kalózt fogott el egy holland hadihajó

Egy tucatnyi kalózt fogott el a Szomáliai-öbölben az európai uniós haditengerészeti erejének (EU… Tovább olvasom