Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Megkezdődtek a parlamenti választások Thaiföldön

Megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Thaiföldön: már a szavazókörök nyitásakor, vasárnap reggel helyi idő szerint 8 órakor hosszú sorokban várakoztak a szavazók.
Több mint tíz politikai párt vetélkedik a 47 millió választó szavazataiért, de a fő küzdelem a többség megszerzéséért az 500 fős képviselőházban az Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök vezette Demokrata Párt, valamint a 2006-ban vértelen katonai puccsal megbuktatott volt kormányfő, Thakszin Sinavatra húga, Jinglak mögött felsorakozó ellenzéki párt, a Peu Thai között folyik.

A nagy kérdés azonban nem is az, hogy a kettő közül melyik nyer, hanem az, hogy az utcára vonul-e a vesztes tábora, és megismétlődik-e a tavalyi vérengzés.

Az ázsiai országot megosztó nagy törésvonal a királypárti bangkoki elit (sárgaingesek) és a száműzetésbe vonult Thakszin szavazóbázisának számító vidék (vörösingesek) között húzódik. Thakszin különösen az északkeleti, rizstermesztő régiókban népszerű, ezeken a területeken képe szinte mindenütt kint van.

Közvélemény-kutatások szerint az ellenzék miniszterelnök-jelöltjétől, a 44 éves Jinglaktól csupán karnyújtásnyira van a győzelem. Ugyanakkor a politikusnak - aki május óta vezeti a Peu Thait - valószínűleg nem sikerül megszereznie a szükséges többséget, és koalíciós kormányt kell alakítania.

Ebben az esetben a kis pártok együttműködési készsége melletti másik fontos kérdés az, hogy elfogadja-e a királyi udvar körül forgolódó bangkoki elit Jinglakot az ország élén. Jinglak később akár a kegyelmet is kieszközölheti milliárdos bátyjának, aki a hűtlen kezelés miatt rá váró börtön elől menekült külföldre. Ez utóbbi lehetőség maga lenne a megvalósult rémálom a fővárosi elit számára. Az ellentábor félelmét jól példázza Abhiszit egyik kijelentése is, aki szerint "itt az ideje", hogy megszabaduljanak "a Thakszin nevű méregtől".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól fogynak a luxusmotorok Kínában

A kínai motorkerékpár-gyártók mellett a külföldiek ugyancsak felismerték, hogy a kelet-ázsiai óriás… Tovább olvasom