Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Megmaradt a kormányoldal többsége a cseh szenátusban

Megőrizte többségét a parlamenti felsőházban, a szenátusban a hárompárti cseh kormánykoalíció.
A részleges szenátusi választás szombaton délután befejeződött második fordulójában a már végleges eredmények szerint a három kormánypárt együttesen 19 mandátumot szerzett a lehetséges 27-ből. A szenátusi többség megőrzéséhez a kormánykoalíciónak 14 mandátumra volt szüksége.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 10, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) 5, míg az ANO (Igen) mozgalom 4 szenátori mandátumot szerzett.

A parlamenti ellenzéki pártok közül a korábban kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) csak két mandátumot szerzett, míg a TOP 09 egyet sem. A kommunisták és az Úsvit (Virradat) az idén szintén szenátori mandátum nélkül maradtak.

A fennmaradó hat mandátumot kisebb pártok és független jelöltek szerezték meg.

A szenátusnak 81 tagja van. A testület egyharmada, 27 mandátum kétévente újul meg azért, hogy a testület minden időben döntőképes legyen.

"Kormányfőként az eredményeket a kormánypolitika támogatásának tekintem. A választás eredménye olyan helyzetet teremt, hogy a kormány folytathatja eddigi politikáját" - jelentette ki Bohuslav Sobotka kormányfő, szociáldemokrata pártelnök.

Andrej Babis, az ANO elnöke "nagyon jónak" minősítette a mozgalom eredményét, főleg arra való tekintettel, hogy első ízben indultak a szenátusi választáson. Babis ugyanakkor beismerte, hogy személyesen jobb eredményre, legalább nyolc-tíz mandátumra számított.

"A kereszténydemokraták eredménye siker" - jelentette Pavel Belobrádek pártelnök. Hasonlóan értékelte az ellenzéki ODS szereplését Petr Fiala pártelnök is.

Karel Schwarzenberg, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke beismerte, hogy a párt nagyot bukott a szenátusi választáson. "Be kell ismernünk, hogy elbuktunk. Elemezni kell a kialakult helyzetet, le kell vonni a következményeket és meg kell reformálni a pártot" - mondta Schwarzenberg sajtóértekezleten.

A szavazatokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerint a választói részvétel a második fordulóban rendkívül alacsony, nem egészen 17 százalékos volt. Ezt alacsonyabb, mint az eddigi leggyengébb, 18,4 százalékos részvétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: nincs ok a pánikra az ebola miatt

Az USA felkészült arra, hogy megakadályozzák a betegség terjedését. Tovább olvasom