Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megnőtt az európai kokainfogyasztás

Európa - A világ 88 milliárd dolláros kokainpiacának súlypontja egyre inkább Európára tevődik át, ami komolyan destabilizálja a nyugat-afrikai tranzitországokat, miközben az előállított kokain összmennyisége csökkent - derült ki egy ENSZ-jelentésből.
Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) szerdán kiadott éves drogjelentésében egyebek között arról számolt be, hogy az Andok országaiból induló kokainkereskedelem Észak-Amerikából Európa felé tolódik.

Az európai kokainfogyasztók száma az utóbbi évtizedben megduplázódott, és nagyjából ugyanannyit költenek szenvedélyükre, mint az amerikaiak. Ez a tendencia az illegális szerhasználat terjedése mellett egyéb problémát is okoz, például azt, hogy az Európába irányuló kábítószer-kereskedelem miatt számos, tranzitországként működő nyugat-afrikai állam kormánya korrumpálódik, ami a régió destabilizálódásához is vezet.

A kokain egy jelentős része az Andok országaiból Nyugat-Afrikán keresztül jut el az öreg kontinens 4 millióra becsült fogyasztójához, és ma már mintegy 34 milliárd dollár értékű piacot jelent, közel akkorát, mint amekkora az észak-amerikai.

A UNODC egy másik, kedden közzétett jelentésében arról számolt be, hogy az Andok országaiban 2008-hoz képest 2009-re öt százalékkal csökkent a kokacserje termőterületek nagysága, szám szerint 167 ezer hektárról 158 ezerre.

A világszervezet drog- és bűnügyi hivatalának Peruval és Ecuadorral foglalkozó megbízottja, Flavio Mirella elmondta, hogy a perui helyzet komoly aggodalomra okot. Míg ugyanis korábban Kolumbia számított a kokacserje-termesztés igazi hazájának, addig 2009-ben Peru átvette tőle ezt a címet, az Andok régió össztermelésének 45,5 százalékát produkálva. Kolumbia "csupán" 39,9 százalékát adja a régió kokalevél-termesztésének.

A Dél-Amerikában őshonos növény termesztésében eddig világelsőnek számító Kolumbiában elsősorban a biztonsági intézkedéseknek és az Álvaro Uribe leköszönő elnök által szorgalmazott kábítószer-ellenes kampányoknak köszönhetően csökkent a kokacserje termesztése.

José Antonio García Belaúnde perui kancellár visszautasította azt a megállapítást, hogy országa az első helyet foglalja el a kokacserje-termesztők között, és rámutatott arra, hogy feltehetőleg pontatlan adatok vezettek téves eredményre. A politikus szerint az ENSZ-nek Limával együttműködve felül kell vizsgálnia a jelentésben szereplő számokat.

Garcia Belaúnda ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kokaint fogyasztó országok gazdaságilag nem működnek együtt Peruval, és így nem segítik elő a kábítószer-kereskedelemből adódó problémák csökkentését. "Magunkra vagyunk hagyva ezzel a gonddal, és egyre kevésbé jellemző a nemzetközi együttműködés" - panaszkodott a kancellár.

Az UNODC jelentése szerint a Peruban 2009-ben termesztett mintegy 128 ezer tonnányi kokalevélből mindössze 9 ezer tonnányit használnak "legális fogyasztásra", azaz megrágják vagy főzetet készítenek belőle, a többi pedig a kábítószer-kereskedelmet szolgálja ki.

Peruban - Bolíviához hasonlóan - a kokacserje legális növénynek számít, ellenben Kolumbiában tiltják annak termesztését.

Olvasóink írták

  • 1. koxos 2010. június 24. 00:56
    „ebbe a 88milliárd $-ba stolbuci is aktívan besegített :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt két román katona Afganisztánban

Afganisztán - Életét vesztette két román katona Afganisztánban, miután pokolgép robbant az őket… Tovább olvasom