Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Megnyerte a bizalmi szavazást az olasz kormány

A várakozásoknak megfelelően megnyerte a bizalmi szavazást szerdán Enrico Letta olasz miniszterelnök kormánya a parlament alsóházában.
A balközép Demokrata Párt (PD), valamint kisebb centrista és jobbközép pártok alkotta koalíció 379 támogató és 212 ellenszavazatot kapott a képviselőktől.

Letta azután kért bizalmat a parlamentben kormányának, hogy a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Hajrá Olaszország (Forza Italia) ellenzékbe vonulásával megváltozott a koalíció összetétele. A konzervatív Hajrá Olaszország pártból kivált politikusok múlt héten megalapított pártja, az Angelino Alfano vezette Új Jobbközép tagja maradt a koalíciónak.

"Azért vagyok itt, hogy elnyerjem a bizalmat egy új kezdethez" - fogalmazott a kormányfő a képviselőházban mondott beszédében.

A római parlament felsőháza, a szenátus később a nap folyamán szavaz a kormányról. Az új koalíció várhatóan ott is elnyeri a többség támogatását.

Enrico Letta a múlt hétfőn jelentette be, hogy bizalmat kér a parlamentben új kormányának. A kormányfő előzőleg megbeszélést tartott Giorgo Napolitano államfővel, s az államfő minél előbbi parlamenti voksolást sürgetett.

A Forza Italia november 26-án lépett ki az április végén alakult nagykoalícióból. Az aznap tartott parlamenti szavazáson a párt már nem támogatta a kormány gazdasági intézkedéseit. Az intézkedéscsomag azonban így is többséget kapott, s ez elemzők szerint már felért egy bizalmi szavazással.

A szavazás szokatlan időpontban, a jövő évi költségvetési törvény elfogadásának lezárása előtt történik. Elemzők szerint ez is azt jelzi, hogy Letta biztos a dolgában.

A Letta-kormány most második alkalommal kér bizalmat. Először október 2-án került erre sor, amikor Berlusconi az utolsó pillanatban szavazott bizalmat az akkori koalíciónak, pártja, az akkor még Szabadság Népe kettészakadásától tartva. Utána a párt ketté is szakadt, így jött létre a Hajrá Olaszország és az Új Jobbközép.

Szerdán már harmadik napja tartott Olaszország több városában a Forconi (Vasvillák) mozgalom kormányellenes tüntetése. Teherautó-sofőrök, diákok, gazdák és munkanélküliek vonultak az utcára Milánóban, Torinóban, Rómában, Palermóban és más városokban az adóemelések, a bankok és a magas munkanélküliség ellen tüntetve. Az utcai megmozdulások jelentős fennakadásokat okoztak a városok közlekedésében.

A demonstrálók több városban összetűzésbe keveredtek a rendfenntartó erőkkel.

A Vasvillák mozgalom 2012-ben Szicíliában indult útnak, a magas adóterhek miatti tiltakozásként. Tavaly év elején a kamionsofőrök általános sztrájkba léptek, így fejezték ki tiltakozásukat az akkori, szintén Enrico Letta vezette kormány liberalizálási tervei és a magas üzemanyagadók ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mandela emléke előtt tisztelgett a világ - Semjén Zsolt is lerótta kegyeletét

Mandelát a dél-afrikai elnökségnek és kormánynak helyet adó Union Buildings épületében ravatalozták fel. Tovább olvasom