Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Megnyílnak a túlzsúfolt olasz börtönök kapui

A nem súlyos bűncselekményekért elítéltek a büntetésük utolsó másfél évét házi őrizetben tölthetik le Olaszországban.
Bizalmat szavazott az olasz parlament a válságos börtönhelyzet kezelését szolgáló törvénynek, amelynek értelmében a nem súlyos bűncselekményekért elítéltek a büntetésük utolsó másfél évét házi őrizetben tölthetik le.

A Monti-kormány "börtönürítőnek" keresztelt törvényjavaslatáról a végleges szavazás kedden lesz. Az alsóházban csütörtökön füttyszóval tiltakozó Északi Liga és az Értékek Olaszországa (IdV) nemmel voksolt a tervezetre. Az IdV közleménye szerint a börtönreform "hazaküld néhány bűnözőt, de nem teremt biztonságot".

"Egyetlen veszélyes bűnöző sem fog az utcán sétálni" - jelentette ki Paola Severino igazságügy-miniszter. Az általa kidolgozott jogszabályok értelmében több mint 3300 rab hagyhatja el a túlzsúfolt itáliai börtönöket. Azokról van szó, akik nem súlyos bűncselekményt követtek el és nem visszaesők: ezek a rabok büntetésük utolsó 18 hónapját házi őrizetben tölthetik. A kormány számításai szerint a börtönlakosság csökkentésével napi 380 ezer eurót takarítanak meg. Az összeggel a rendőrséget finanszírozhatnák.

További 21 ezer rab előtt nyílhat meg a börtönök ajtaja: azoknak, akik legfeljebb három napot töltenek rács mögött, például előzetes letartóztatásban. Ezen túl házi őrizetben vagy rendőrségi zárkában tölthetik le a büntetésüket börtön helyett. Felgyorsítják a bírósági eljárást: a bírónak az eddigi 96 helyett 48 óra alatt kell határoznia, hogy szabadlábra helyezi, börtönbe küldi vagy házi őrizetre ítéli az elkövetőt. A Monti-kormány 57 millió eurót szán a büntetés-végrehajtási intézetek korszerűsítésére és új börtönök építésére. A maximális 44 ezer főt befogadni képes olasz börtönökben több mint 68 ezer rab szorong. Tavaly 74 rab lett öngyilkos, 1997 óta 912.

A tervek szerint Olaszországban 2013 februárjától felszámolják az igazságügyi elmegyógyintézeteket is, amelyeknek 1500 betegük van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az al-Kaida pakisztáni hadműveleti parancsnoka

Meghalt Badar Manszúr, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet pakisztáni hadműveleti főnöke, miután… Tovább olvasom