Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Megnyílt Ausztria első hajléktalanszállója uniós állampolgároknak

Bécs - Szerdán megnyílt Ausztria első olyan hajléktalanszállása, amelyet csak európai uniós tagállamok polgárai vehetnek igénybe.
Mostanáig Ausztria hajléktalanoknak fenntartott szállásai csupán osztrák állampolgárok feje fölé nyújtottak fedelet, illetve azoknak, akik bizonyítani tudták, hogy legálisan tartózkodnak az országban. A munka nélküli uniós polgárok, vagy akiknek nem volt nyomós okuk a tartózkodásra és nem volt betegbiztosításuk, nem húzhatták meg magukat a szállásokon.

A szállást Wolfgang Pucher, egy katolikus pap vezeti. Josef Pröll alkancellár a szerdai megnyitón a kezdeményezést "lenyűgöző és fontos ötletnek" nevezte. A szervezők arra számítanak, hogy a szállás valószínűleg az Európai Unió új, szegényebb országainak a hajléktalanjait vonzza majd.

A Szent Vince közösség által üzemeltetett "VinziPort" Bécs 14., Penzing nevű kerületében található, és 85 embernek nyújt fedelet. Az ide betérőknek tisztálkodó helyiségek is rendelkezésükre állnak, s szerény vacsorát is kapnak. Mint Pucher hangsúlyozta, ez nem szálloda, csak délután hattól reggel hétig tartja nyitva kapuit - a hétvégeken tovább lesz nyitva. A szolgáltatásért jelképesen egy eurót kell fizetni.

Bécsben becslések szerint 300 olyan uniós hajléktalan él, akik nem jogosultak szociális segélyre, s ezért az éjszakai menedékhelyeket sem vehetik igénybe.

"VinziPortban osztrákok nem alhatnak, nekik számos más lehetőségük van, míg a külföldiek ellátása mostohább" - nyilatkozta az osztrák pap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második világháborús lövedékkel ment iskolába egy lengyel diák

Varsó - Második világháborús légvédelmi lövedékkel ment iskolába szerdán egy lengyel fiú, aki… Tovább olvasom