Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Megnyitotta az amerikai holokauszt múzeum az ENSZ-archívumot

A második világháborús bűnökkel kapcsolatba hozható vizsgálati iratok ezreinek digitalizált változatába enged betekintést csütörtöktől az amerikai holokauszt múzeum.
A washingtoni Holocaust Memorial Museum az ENSZ Háborús Bűnöket Vizsgáló Bizottsága (UNWCC) archívumának teljes másolatát hozta nyilvánosságra, amelyhez hetven éven át csupán korlátozottan férhettek hozzá még a történészek és a nyomozók is, a nagyközönségtől pedig teljesen elzárták. 1987-ig nagyrészt a feledés homálya is rejtette a gyűjteményt, azóta azonban immár töretlen a kutatók és történészek érdeklődése az anyag iránt.

Az archívum Adolf Hitlertől a náci haláltáborok felügyelőiig összesen mintegy 37 ezer személyt említ a háborús bűnösök és gyanúsítottak listáján, közül sokakat egyáltalán nem vontak felelősségre. Az iratok részletezik Hitlernek és belső körének tömeggyilkos tetteit, továbbá Európa- és Ázsia-szerte elkövetett több mint tízezer szörnyű bűncselekményt dokumentálnak mintegy 500 ezer digitalizált mikrofilmfelvételen és az esetek leirataiban.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint az iratok között szerepel az a dokumentum, amely a Horthy Miklós kormányzó idején elkövetett "tömeggyilkosságokkal" kapcsolatos. Az egykori Jugoszláviából származó iratban azzal vádolták Horthyt, hogy a náci Németországgal szövetséges Magyarország vezetőjeként 1941-ben minden indok nélkül indított támadást Jugoszlávia ellen, amely mészárlásokhoz, gyilkosságokhoz és kínzásokhoz vezetett. Az irat kiemelte, hogy 1942-ben egy magyar képviselő felhívta a kormányzó figyelmét az atrocitásokra, azok azonban ennek ellenére folytatódtak.

"A magyar hatóságok azonnal megkezdték a szerb lakosság és a zsidók tömegeinek koncentrációs táborokba küldését" - olvasható a feljegyzésben. "1944 áprilisában... a zsidókat összeterelték, és átadták az SS-egységeknek és a Gestapónak. Ezeknek a zsidóknak a többsége vagy már út közben meghalt, vagy a haláltáborokban végezte" - folytatta a dokumentum.

Egy másik, kiterjedtebb, ugyancsak jugoszláviai irat azzal vádolta meg az akkori magyar vezetőket, hogy szerbeket és zsidókat mészároltak le Újvidéken (Novi Sad) és más területeken. A dokumentum megemlít egy 1942 januárjában Újvidéken történt esetet, amelyben egy magyarokból és németekből álló bizottság listázta a halált érdemlő szerbeket és zsidókat. A januári hidegben ruhájuktól megfosztott halálraítélteket a Duna mentén 100-150 fős csoportokban állították fel, majd puskákkal vagy bajonettekkel végezték ki őket. "Az áldozatok között nagy számban voltak gyermekek, még csecsemők is, akiket édesanyjuk magához szorított remélve, hogy így megvédhetik őket a haláltól és a hidegtől. Horrorisztikus jelenet volt, amelyet az anyák és az áldozatok vérfagyasztó sikításai kísértek" - olvasható a vádiratban.

Radu Ioanid, a múzeum nemzetközi archívumokkal foglalkozó igazgatója az iratokra utalva elmondta: "A holokausztról valamit is tudó átlagemberekben megvan az a természetes reflex, hogy azonnal Németországra és a megszállt Lengyelország haláltáboraira gondolnak, miközben ez Európa-szerte elkövetett mészárlás volt, amelyben nagyon-nagyon sok kormány vett részt".

A dokumentumok között megtalálhatók Kurt Waldheim egykori ENSZ-főtitkár, később osztrák elnök második világháborús múltját feltáró iratok is.

Paul Shapiro, a múzeum egyik igazgatója megjegyezte: a hidegháborús politika számos, háborús bűnök elkövetésével gyanúsított személyt kímélt meg a bírósági eljárástól, de az anyagok nyilvánossá tétele elősegíti a megkésett felelősségre vonást.

Az UNWCC 1943-ban kezdte meg munkáját az angol kormány kezdeményezésére, és 1949-ben oszlott fel. Feladatai közé tartozott, hogy háborús bűnök elkövetését igazoló bizonyítékokat gyűjtsön, és így lehetővé váljon a felelősök őrizetbe vétele és bíróság elé állítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tucat halott egy hét heves esőzéseinek mérlege Kínában

Az elmúlt egy héten 45 ember halt meg a heves esőzések következtében Dél-Kínában, 21-et eltűntként tartanak nyilván. Tovább olvasom