Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Megölte két gyermekét a medgyesi unitárius lelkész

Megölte két, öt- és hétéves gyermekét, majd vonat elé vetette magát vasárnapra virradóra a romániai Medgyes unitárius lelkésze.
A Realitatea hírtelevízió - és más tájékoztatási eszközök - szerint a 35 éves Cseh Dénes abban a templomban végzett öt- és hétéves gyermekével, amelyikben szolgált. Tettének pillanatában rajtuk kívül senki nem volt a templomban, a két gyermek holttestére csak később bukkantak rá. Utóbb magát Cseh Dénest is megtalálták, holtan a vasúti síneken, miután vélhetően a vonat elé vetette magát.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. szpuma 2010. július 06. 14:36
  „Sokan hozzászólnak a témához, mindenkit érdekel, és mindenkinek van ilyen-olyan véleménye. Lehet szidni, elítélni, elborzadni, de attól még mások is felelősek. Sokan mondják, hogy lelkész volt és így még borzasztóbb a tette. Ember volt, egy elkeseredett ember. Azt gondolom, hogy az egyházi vezetők is vétkesek. Ismerem az egyházakat, láttam már sok olyan lelkészt, akit hasonló élethelyzetben az egyházi vezetők hagytak magukra. Igaz, ők nem ölték meg gyermekeiket és önmagukat. Nem tudom, hogy mi vezette ezt a lelkészt eddig, nem tudom, hogy mi történt előtte, de biztosra veszem, hogy az egyházi vezetők felelőssége is nagy. Isten irgalmazzon neki és nekik.”
 • 37. horvathi 2010. július 01. 11:05
  „A marosvásárhelyi jeddi úti sírkertben temették el szerdán, június 30-án a medgyesi tragédia áldozatait: Cseh Dénes, unitárius lelkipásztort és két gyerekét: Tamást és Dávidot. A szertartáson több mint félezer személy vett részt, akiknek nagy része ma is értetlenül áll az egész országot megborzongató tragédia előtt.

  A közeli és távoli rokonokon, ismerősökön kívül a bukaresti sajtóorgánumok képviselői is megjelentek a temetésen, meglehetősen oda nem illő módon viselkedve, semmibe véve azt a tényt, hogy a temető kegyeleti hely, ahol viselkedni illik, legfőképpen pedig kerülni kell a hangoskodást, a telefonálgatásokat.

  A család kérésére senki nem filmezhetett a temetés ideje alatt - jól érthető okokból. Senkinek nem lehet érdeke ugyanis, hogy a meglehetősen furcsa, érthetetlen, megdöbbentő halálesetekkel kapcsolatos országos hisztériahullám további horrorisztikus elemekkel bővüljön és tovább gyűrűzzön. A bukaresti sajtósok közterületen való filmezéshez való - eléggé vitatható - jogukra hivatkozva azonban továbbra sem állították le a kamerát, előregyúródva igyekeztek elkapni valamit a ,,szenzációból". A család egyik hozzátartozója felháborodva össze is törte az egyik felvevőkészüléket, mire a tévés-újságíró kihívta a rendőrséget (a temetőbe!), és elkérték a hozzátartozó adatait. Annak a hozzátartozónak az adatait, aki mindvégig csak annyit kért, hogy ne filmezzenek, és ne fényképezzenek a sajtósok a szertartáson. Ez a kérés emberi és minden más szempontot is figyelembe véve - érthető. Még ha közterületnek is tekintjük a temetőt, elfogadható, különösen ha a személyiségi jogok tiszteletben tartását is számításba vesszük. A fővárosi tévések sajnálatos módon gyakran elfelejtik, hogy ők is mindenekelőtt emberek, és csak azután a médiaipar alkalmazottai, esetenként hiénái.
  Szekelyhon.ro”
 • 36. igazbarát 2010. június 30. 07:23
  „bambinaxx:remélem téged is egyszer csak úgy elkaparnak,mert amit írtál arra neked sincs mentség.Honnan tudod,hogy a te életed miként alakul.Igaz az ilyen teféle lelketlenek nem buknak ki semmin,mert nem érdekli őket semmi.”
 • 35. jozko 2010. június 28. 14:01
  „33-alfa258: Kért itt vakaki felmentést? Nyitott kaput döngetsz! Ez sem egészen normális...”
 • 34. kispacni 2010. június 28. 09:49
  „Bambina deszkás,

  Olvastatok is mielőtt írtatok. Olvassátok el az idézett erdélyi krónika cikkét végig. NEm védelmeztem, nem mentettem fel a lelkészt. Szerencsétlen súlyos elmeháborodott volt. Hisz olvashattuk, éppen kiengedték a Marosvásárhelyi Pszihiátriai Klinikáról. Sok kérdés vetődik ekkor fel. Velvetődik, holl voltak a nyagyszűlők (akik fethetően élnek, hisz fiatal házaspárról van szó). Anya magatehetlen beteg, apa sulyos elmeháborodott.

  De nem menteke fel senkit. Igaz nem is vádolok mint ti. És ebben az esetben teljesen közömbös, hogy lekész. Eben az esetben kizárólag egyetlen szempont van. A férfi elmebeteg volt. Nem biztos, hogy most nála kellettek volna a gyerekek legyenek.”
 • 33. alfa258 2010. június 28. 09:16
  „Egy gyilkosságra semmi sem ad felmentést. Gyerek gyilkosságra különösen nem. Bomlott elméjű lehetett ez az embernek nevezett lelkész. Tettét súlyosbítja, hogy lelkész volt. Fel nem fogható számomra, hogy a saját vérét képes volt megölni!!!”
 • 32. jozko 2010. június 28. 08:05
  „Ez nem vallási kérdés. Emberi tragédia, az elkövető személyét nem mentegetik sem az unitárius egyház vezetői, sem hittársai. Szakmailag viszont nagyon komolyan felvetem a pszichiátriai kezelést végzők, illetve abbahagyók felelősségét! Ennyire elhatalmasodott kétségbeesés , a pusztító-önpusztító szándék ilyen mértéke már olyan tünetekkel jár, aminek az észleléséhez és a kockázatok felméréséhez elmeszakértő sem szükséges! Nem mentségül a tények tisztán látása érdekében teszem ezt szóvá!”
 • 31. joy 2010. június 28. 07:49
  „Elhiszem, hogy beleunt hazugságban élni, magzakkant, eldobta saját életét, gyerkekeit akkor sem szabadott volna bántania!”
 • 30. petrov 2010. június 28. 07:20
  „Ez a hír, és ez a fórum nem lehetne helye a vallással szembeni jogos vagy jogosnak érzett kritikák kifejtésének.
  Még kevésbé lehetne helye, a személyeskedő cinizmusnak. Soha, senki nincs bebiztosítva a felől, hogy Ő maga nem roppan össze, és nem tesz valami őrültséget vagy helytelent...”
 • 29. bata88 2010. június 28. 05:56
  „22.
  :D”
 • 28. bambinaXX 2010. június 28. 04:59
  „Kispacni! egy lelkész nem u.olyan ember, mint bki. ő lelkész, vezető - neki példát kell mutatni.
  kellett volna...
  Remélem nem lesz egyházi temetése, csak elkaparják vhol. Amit tett, arra nincs mentség.”
 • 27. jozko 2010. június 28. 00:15
  „Úgy gondolom, nem jön magyarázat. Pontosabban már elhangzott: az emberi élet Isten ajándéka, ami minden körülmények között védelmet érdemel és gyilkos szándékkal azt senki nem veszélyeztetheti. Az unitárius vallás nem szekta, a katolikus vallás "protestáns", erdélyi változata, mintegy ötszáz éve. Az unitárius lelkészek /férfiak vagy nők/ családban élnek, legtöbben "polgári" foglalkozást is űznek. Családjuk nem él az egyház védőernyője alatt, ugyanolyan gondokkal kell szembenézniük, ugyanolyan gyarló emberek, mint bármelyikünk. A bűneikért éppúgy fizetnek. Nagyon sajnálom a családot, részvétem a hozzátartozóknak.Én lelkiismereti okokból vettem fel jópár éve az unitárius vallást-és ez így van akkor is, ha ez a "vallomás" most nem a legjobbkor hangzik is el!”
 • 26. deszkás 2010. június 27. 22:57
  „KISPACNI! Ez akkor is gyilkosság.Hogy magával mit tesz az egy dolog de(!) a gyerekekkel!!!!!Miért gyűlölködés hogy egy ÁRTATLAN gyerek(ek) isszák meg a levét és ezen valaki bátorkodik felháborodni? NOS?

  ((”
 • 25. sujokbálint 2010. június 27. 22:51
  „Ilyenkor jön a szokásos duma vallásoséknál, hogy isten útjai kifürkészhetetlenek, és ezzel minden el is van intézve...”
 • 24. kispacni 2010. június 27. 22:51
  „Elképesztőek az eddigi gyűlölködő ugatások. Szándékosan nem írtam, hogy hozzászólások, mert nehéz ezeket annak nevezni. Egy borzalmas családi tragédia történt. Lelkészeink ugyanolyan emberek mint mi. Egy ilyen sulyos családi tragédia, ugyanolyan nehéz számára is mint más embernek. Ebben az esetben viszont az orvosok tévedtek a legjobban :-( Idézet Az Erdélyi Krónika sokkal kimerítőbb tudósításából:

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Tragédia Medgyesen: megölte két gyerekét, majd magával is végzett az unitárius lelkész

  A medgyesi unitárius lelkész két gyereke öt, illetve hét évesek voltak. Utoljára apjukkal együtt látták a városban, amikor bevásárolni mentek. Senki nem tudja miként kerültek szombat este az unitárius templomba, ahol a tragédia történt. Nem ismert a lelkész tettének okai sem. A két gyereket meggyilkolva találták a templomban, ahol apjuk eddig szolgált. Nem sokkal később holtan találták a 35 éves Cseh Dénest is a vasúti sínek között. A lelkész egy vonat elé vetette magát.

  A tragédia szombat este történt a medgyesi unitárius templomban. A nyomozók információi szerint a 35 éves lelkész szombat este távozott otthonról két gyerekével. A feleségének azt mondta, hogy bevásárolni mennek. Mivel órák elteltével sem tértek haza, keresésükre indultak. Egy egyházi alkalmazott a templomban bukkant rá a gyerekek vérbe fagyott holttestére.

  Ioan Boţoc szebeni vizsgálóügyész azt állítja: a gyerekeknek súlyos fejsérülései voltak. Mély vágás volt mindkettőnek a nyakán is, a törvényszéki orvostani intézet szerint ez okozta halálukat.

  Cseh Dénest nem sokkal később holtan találták a templomtól nem messze elhaladó vasúti sínek között. A férfi egy szerelvény elé vetette magát.

  A lelkész szomszédjai azt állítják: a férfi gyakorlatilag egyedül nevelte gyerekeit, a felesége ugyanis súlyos beteg. Állításuk szerint Cseh Dénes pszichikai problémákkal küszködött, nemrég jött haza egy marosvásárhelyi klinikáról.

  Bálint Benczédi-Ferenc unitárius püspök nem érti, hogy a vásárhelyi orvosok miért hagyták hazamenni a férfit. Mint mondta: a kedden beszélt utoljára Cseh Dénessel, aki aggódott beteg felesége miatt.

  Az Erdélyi Unitárius Egyház vasárnapi közleménye szerint a medgyesi unitárius lelkészfeleség súlyos betegségének alakulását az elmúlt hónapokban a lelkésztársadalom együttérzéssel követte, és a lehetőségek szerint igyekezett segíteni a család megpróbáltatásain. " Sajnáljuk, hogy a családapára nehezedő nagy teher idegösszeomlást eredményezett, s valószínűleg ez váltotta ki a kettős gyermekgyilkosság és öngyilkosság elkövetésének szándékát" - írják. A dokumentumban úgy fogalmaznak: "az ilyen érthetetlen elmeállapotok kialakulásának megelőzése, illetve kezelése fokozottabb figyelemre inti egyháztársadalmunkat, és az illetékes szakorvosi intézményeket egyaránt. Támogatjuk az özvegyen maradt tiszteletes asszonyt, és egyházunk igyekszik mindent megtenni a hasonló tragédiák megelőzéséért."

  A közlemény leszögezi: az élet feltétlen tisztelete keresztény értékrendünk sarokpontját képezi. Az emberi élet Isten ajándéka, amely minden körülmények között védelmet igényel, és gyilkos felelőtlenséggel nem semmisíthető meg senki által.
  (http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=39760)”
 • 23. klj_54 2010. június 27. 22:43
  „Az Úr magához hívta őket és mi ítélkezünk?
  Hitetlen ember az aki embertársát el meri ítélni olyanért, melyet bármikor ő is elkövetheti!
  Azt hiszem, egyikünk sem volt még olyan helyzetbe, mint a megboldogult.
  Olyan könnyen ítélkeztek...”
 • 22. Yossarian 2010. június 27. 18:59
  „rendesen elmehetett az áram a csuhásnál.”
 • 21. princeoftheport 2010. június 27. 18:54
  „igazbarát!
  Én csak a két kezemben hiszek, hithű ateista vagyok. De gondolj bele, hogy ahelyett, hogy a feleségét erősítette volna a betegségében és az elkerülhetetlenben, megadta volna neki azt a hitet, hogy tovább élhet a gyermekeiben - ehelyett elvette Tőle, és aláírta mindannyiuk halálos ítéletét.”
 • 20. Vörcsi 2010. június 27. 18:45
  „igazbarát!

  Sajnálom a barátod családjával történteket, de! akkor is elítélem amit tett. Tényleg csak egyetlen magyarázata lehet, hogy elborult az elméje, aminek oka, a családi tragédia lehetett. Régebben is, de napjainkban sajnos egyre többen kerülnek kilátástalan helyzetbe családok, és ha csak minden második családban döntene így az egyik, vagy másik felőtt........
  Ha belegondolok, hogy úgy fog elmenni ha el kell menni az édesanya, hogy még látta gyermekei halálát, hááááát!
  Segítség nem akadt?
  Mégegyszer sajnálom!”
 • 19. szilléri 2010. június 27. 18:27
  „moderálva”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás egy boszniai rendőrségi épületben

Nagy erejű robbanás rázta meg vasárnap kora reggel a közép-boszniai Bugojno rendőrségi épületét, egy… Tovább olvasom