Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megölték négy amerikai túszukat a szomáliai kalózok

Szomália - Megölték a múlt hét végén eltérített amerikai jacht mind a négy utasát a szomáliai kalózok - jelentette kedden katonai forrásokra hivatkozva az amerikai média.
Az amerikai haderő közel-keleti és a közép-ázsiai térségben illetékes középső parancsnokságának (CentCom) közleménye szerint a Quest jachton a kalózok által túszul ejtett két amerikai házaspár szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások közben lövöldözés tört ki. A foglyaikat kivégző kalózok közül ketten életüket vesztették.

Az amerikai parancsnokság szerint a vitorlásról helyi idő szerint hétfőn lövések hallatszottak, ám mire az amerikai egységek elérték a hajót, a túszokat már lelőtték, s életüket már a haditengerészet orvosainak műtéti beavatkozása sem tudta megmenteni.

"A legmélyebb együttérzésünket fejezzük ki az ártatlan embereknek a Quest fedélzetén történt, érzéketlen meggyilkolása miatt" - jelentette ki James N. Mattis tengernagy, a CentCom parancsnoka.

A Quest eltérítésében összesen 19 kalóz vett részt. Kettőt közülük tűzharcban agyonlőttek az amerikai fegyveresek, 13-at pedig foglyul ejtettek. Két korábban meghalt kalóz holttestét is megtalálták, két további tengeri rabló sorsáról azonban nem számolnak be a jelentések.

A jacht a kaliforniai Jean és Scott Adam tulajdona volt. A másik két amerikai a Washington állambeli Seattle-be való Phyllis Macay és Bob Riggle volt. Az Adam házaspár 2004 decembere óta a vitorláson élt és a világ tengerein hajózott. Idei útitervüket honlapjukon is közzétették.

A januárban a Thaiföldi Phuketről elindult Quest Indiából az egyik ománi kikötőbe tartott, amikor pénteken segélykérő jelzésekkel adta hírül, hogy az ománi partoktól csaknem 400 kilométerre megtámadták a tengeri rablók.

Az amerikai haditengerészet négy hadihajót küldött a túszok kiszabadítására. A kötelék tagja volt az Enterprise repülőgép-hordozó is.

Az Ecoterra International adatai szerint a szomáliai kalózok kezében jelenleg több mint negyven külföldi hajó van, s közel 800 tengerészt tartanak fogva, váltságdíj reményében.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. február 22. 19:06
  „A világ leg jeivel rendelkező USA flotta szégyene."Repülőgép hordozót is inditottak ",ez meg vicc. A helikopter,repülőgép inditása eszükbe se jutott?”
 • 3. KolompárRómeó 2011. február 22. 18:55
  „Ha nincs olaj, vagy más nyersanyag, akkor Amerikának cseppet sem fontos a "demokráciaexport" és a béketeremtés. Legfeljebb "felszólal", "felszólít", "megdöbben", "együttérez".”
 • 2. queenmargareth 2011. február 22. 18:32
  „nos, buktak 4-et. ha így halad amerika megmutatja magát és bukja a 800-at, de a kalózokat is. Lsd. Vietnám, az is nagy bukta volt nekik, de nem ismerik el.”
 • 1. kalkutta 2011. február 22. 18:00
  „No, majd csak felharagítják az amerikaiakat. Addig úgysem lesz rend ott amíg ők oda nem csapnak. Lásd a jugoszláv háborút. Az európaiak akkor is szégyenletesen szerepeltek. Pl. tömegmészárlások végignézésével.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demjanjuk éhségsztrájkkal fenyegetőzik

Németország - Éhségsztrájkkal fenyegetőzik John Demjanjuk, a müncheni tartományi bíróságon folyó… Tovább olvasom