Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Megőrizte parlamenti többségét a szlovák kormánykoalíció

Megőrizte parlamenti többségét a négypárti szlovák kormánykoalíció.
A Szabadság és Szolidaritás (SaS) három parlamenti képviselője, akik az ellenzékkel való szavazás miatt a frakcióból kizárt Igor Matuloviccsal együtt az Egyszerű Emberek nevű csoportot alkotják, szerdán bejelentették: úgy döntöttek, hogy mégsem lépnek ki az SaS frakciójából, és továbbra is támogatják az Iveta Radicová vezette kormányt. Amennyiben kitartottak volna fenyegetésük mellett, a koalíció elveszítette volna parlamenti többségét.

A 150 tagú parlamentben a koalíciónak eredetileg 79 képviselője volt. Matulovicot kizárták az SaS frakcióból, míg egy kereszténydemokrata képviselő - Andrej Durkovsky - önként hagyta el frakcióját, így a koalíciós képviselők száma 77-re csökkent. Matulovic és Durkovsky is azonban nyilvánosan kijelentette, hogy továbbra is támogatják a koalíciót.

"Soha nem az volt a célunk, hogy szétverjük az Iveta Radicová vezette kormányt. Önhibánkon kívül kerültünk ebbe a helyzetbe, s abból nem kívánunk politikai tőkét kovácsolni. Mindkét felet kielégítő megegyezést kötöttünk a pártvezetéssel" - jelentette ki Jozef Viskupovic, a négyek egyik tagja.

Az Egyszerű Emberek, Igor Matulovic és három társa, az SaS listáján került be a parlamentbe. Matulovic nem titkolta, hogy távlati célja egy önálló párt létrehozása. Több ízben is vitába keveredett Richard Sulík pártelnökkel, s miután a múlt héten a kettős állampolgárság kérdésében egy ízben együtt szavazott az ellenzéki Irány-Szociáldemokráciával (Smer) kizárták a frakcióból. Három társa ezt követően jelezte: követni fogják Matulovicot. A frakció szerdai ülésen azonban a felek kompromisszumos megoldásra jutottak.

Viskupovic szerint az SaS vezetése elfogadta azon követelésüket, hogy önálló pártjuk megalakítása után kilépnek a frakcióból, s képviselői mandátumukat is megtartják. Igor Matulovic kijelentette: egyetért társai döntésével.

Hasonló problémával küszködik a Bugár Béla vezette Híd magyar-szlovák párt is, amelynek listáján pedig egy kisebb párt, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) négy tagja került be a parlamentbe. Ezek a négyek is igyekeznek önálló arculatot szerezni a parlamentben, bár egyelőre nem kerültek nagyon éles konfliktusba a Híd vezetésével.

Szlovák politológusok szerint a négypárti kormánykoalíció gyakorlatilag hat pártból áll, ami erősen törékennyé teszi. Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen stabil a kormánykoalíció, s kitölti-e a négy évre szóló mandátumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világpremierjét ünnepli Tarr Béla új filmje

Németország - Világpremierjét ünnepli kedden késő este a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Tarr… Tovább olvasom