Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Megreformálná az ENSZ-t Kofi Annan és Jimmy Carter

Állásfoglalásukban kiemelték a Közgyűlés jelentőseb szerepét, valamint azt, hogy egyforma tisztelet jár minden tagországnak.
Az ENSZ reformja mellett foglalt állást Kofi Annan, a világszervezet korábbi főtitkára és Jimmy Carter volt amerikai elnök, kiemelve a Közgyűlés jelentőseb szerepét, valamint azt, hogy egyforma tisztelet jár minden tagországnak.

"A világ megváltozott, az ENSZ-nek is vele együtt kell változnia. A Biztonsági Tanácsot (BT) meg kell reformálni" - mondta Annan az Oxfordi Egyetemen csütörtökön, egy olyan fórumon, amelyet korábbi világvezetők egy békéért és az emberi jogokért együtt tevékenykedő csoportja, a The Elders (A vének) szervezett. "Akár van, akár nincs vétójoga egy országnak a Biztonsági Tanácsban, tiszteletben kel tartani a nézeteit" - tette hozzá Kofi Annan.

Jimmy Carter ugyancsak az ENSZ reformja mellett tette le a garast, és azt javasolta, hogy növeljék a Közgyűlés hatáskörét. Szerinte jól tükrözte a testület értékét, amikor a Közgyűlés 2012 novemberében "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte Palesztina státusát.

A 21. századi béketeremtésről, a konfliktusok kezeléséről, a helyes kormányzásról és a nők világpolitikában játszott szerepéről szóló oxfordi fórumon részt vett Mary Robinson, Írország volt elnöke is.

Kofi Annan sürgette a vezetők és a polgárok közötti őszintébb párbeszédet, hozzáfűzve, hogy az átláthatósággal és az elszámoltathatósággal párosuló jó kormányzás elengedhetetlen a méltánytalanság megelőzésében és a viták békés rendezésében.

"A vének" rendszeres kapcsolatban állnak egymással és évente kétszer találkoznak, hogy megvitassák az aktuális ügyeket és megtervezzék a rájuk váró munkát. A csoportot 2007-ben alapította Nelson Mandela polgárjogi harcos, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke. Hat éven át Desmond Tutu dél-afrikai érsek vezette, jelenleg pedig Kofi Annan áll az élén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NSA szerint Snowden sosem aggályoskodott munkája alatt

Állítűsuk szerint mindössze egyetlen olyan elektronikus levelet talált, amelyben Snowden egy… Tovább olvasom