Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Megrongálták az Ukrtelekom több krími átjátszó állomását

Mindezek következtében szünetel a vezetékes telefonszolgáltatás, valamint az internethez és a TriMob mobiltelefon-szolgáltatáshoz való hozzáférés.
20.47

Ismeretlenek megrongálták a legnagyobb ukrán távközlési cég több krími átjátszóállomását – jelentette a BBC orosz nyelvű hírszolgálata internetes oldalán.

Az Ukrtelekom hivatalos közleménye szerint péntek este történt a rongálás, amelynek következtében nem képesek biztosítani az összeköttetést a Krím és Ukrajna többi része között, valamint valószínűleg magán a félszigeten sem.

A rongálás következtében megsérült a cég száloptikai főkábele – közölte az Ukrtelekom.

Mindezek következtében gyakorlatilag szünetel a vezetékes telefonszolgáltatás, valamint az internethez és a TriMob mobiltelefon-szolgáltatáshoz való hozzáférés - áll a távközlési vállalat honlapján olvasható közleményben.

Az Ukrtelekom hangsúlyozza, hogy hálózatának szolgáltatásai feltétlenül szükségesek egyebek között a mentőszolgálat és a tűzoltóság működéséhez.

19.54

Fegyveresek kis időre elfoglalták a szevasztopoli nemzetközi repülőtér futópályáját
- jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Nevük elhallgatását kérő katonai források azt állították, hogy mintegy négyszáz ember szállta meg a szevasztopoli Belbek légikikötő futópályáját és ennek következtében teljesen leállt a légi forgalom.

Az Interfax nem sokkal később jól értesült forrásra hivatkozva már arról számolt be, hogy valóban elfoglalták kis időre a futópályát, de aztán távoztak a fegyveresek, s a forgalomban nem volt fennakadás, a repülőtér tevékenysége a "normális menetben" folyik.

Péntek reggel ismeretlen fegyveresek kezdtek járőrözni a Krím félsziget legnagyobb repülőterének számító Belbek fő épületénél, de főleg csak a környéket vették ellenőrzésük alá.

Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta. Moszkva tagadja, hogy ő állna az akció mögött.

19.24

Orosz katonai szállító repülőgépek szálltak le a Krímben péntek este, és orosz páncélozott szállító harcjárművek indultak meg Szevasztopol irányából Szimferopol felé - írta szemtanúkra hivatkozva az Ukrajinszka Pravda című ukrán hírportál.

Az értesülés szerint "már legalább" öt hatalmas Il-76-os gép ért földet a félszigeten, az orosz fekete-tengeri flotta Gvargyijszkoje településen lévő katonai repülőterén.

A portál "különböző forrásokra" hivatkozva arról is beszámolt, hogy Szevasztopolból - az orosz fekete-tengeri flotta Ukrajnától bérelt támaszpontjáról - tíz orosz páncélozott szállító harcjármű indult el az autonóm terület fővárosa, Szimferopol irányába. A hír közlésekor mintegy 40 kilométerre voltak a krími fővárostól.

Az ukrán határőrszolgálat a nap folyamán azt közölte, hogy hét orosz katonai helikopter behatolt Ukrajna légterébe, valamint katonák megpróbálták feltartóztatni a szevasztopoli parti őrség egyik egységét.
Ukrán médiaforrások arról számoltak be, hogy gépfegyveresek útzárakkal eltorlaszolták a szevasztopoli Belbek nemzetközi repülőtér felé vezető utat. A fegyveresek senkit sem engednek magukhoz közel, a feléjük közeledőket azzal fenyegetik, hogy lőni fognak.

Az ukrán Szabadság Rádió katonai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a szevasztopoli légikikötőt nem az orosz fekete-tengeri flotta katonái vették blokád alá, hanem az orosz fegyveres erők hírszerzési főparancsnokságának különleges egységei, amelyek Oroszországból ékeztek a Krím félszigetre egy repülőgépen, amely a gvargyijszkojei katonai reptéren landolt.

18.33

A fegyveresek, a kifutópálya elfoglalásával, kiterjesztették ellenőrzésüket az ukrajnai Krím félsziget egyik katonai repülőtere felett
péntek délután - jelentette katonai forrásokra hivatkozva az Interfax orosz hírügynökség.

A nevük elhallgatását kérő illetékesek arról számoltak be, hogy "jelenleg mintegy négyszáz ember tartózkodik a szevasztopoli Belbek légikikötő területén, elfoglalták a kifutópályát és ennek következtében teljesen leállt a légi forgalom".

Péntek reggel ismeretlen fegyveresek kezdtek járőrözni a Krím félsziget legnagyobb repülőterének számító Belbek fő épületénél, de főleg csak a környéket vették ellenőrzésük alá.

Bár Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta, Moszkva tagadja, hogy ő állna az akció mögött.

17.39

Kijev a fegyveresek próbálkozásainak dacára ellenőrzése alatt tartja az ukrajnai Krím félsziget két fő repülőterét
, amelyeket sajtóhírek szerint oroszpárti fegyveresek foglaltak el a délelőtt folyamán - mondta péntek délután Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács nemrégiben kinevezett titkára.

Arszen Avakov ügyvezető belügyminiszter korábban Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak nevezte, hogy ismeretlen fegyveresek egy csoportja lezárta a szevasztopoli és a szimferopoli nemzetközi repülőtérre vezető utakat.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Parubij ezzel ellentétben azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy a légikikötők mindvégig ukrán ellenőrzés alatt álltak. A nemzetbiztonsági főnök arról számolt be, hogy fegyveresek a reptereken kívül valóban ellenőrzőpontokat állítottak fel, azonban hangsúlyozta: "a repülőterek valójában Ukrajna rendfenntartó erőinek ellenőrzése alatt álltak".

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint Szimferopol repülőtere előtt továbbra is tucatnyi egyenruhás és mintegy harminc oroszbarát civil járőrözik.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy orosz jelképeket viselő fegyveresek elfoglaltak két repülőteret és ellenőrzőpontokat állítottak fel egy kulcsfontosságú közlekedési útvonalon a Krím félszigeten. A feloszlatott Berkut rendőri rohamosztag egyenruhájába öltözött fegyveresek, illetve karszalagot - az orosz zászló színeivel - viselő civilek tucatjai betonakadályokat létesítettek, és golyószóróknak tüzelőállásokat építettek ki. A fegyveresek újságíróknak azt állították, hogy céljuk "megakadályozni ukrán nacionalisták bejutását a Krímbe", s elérni a félsziget csatlakozását Oroszországhoz.

A Krím félszigeti Oroszország-párti lakosság továbbra is Janukovicsot tekinti államfőnek. A helyzetet élezi, hogy Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta. A bázis területét Moszkva a 2010-ben Harkovban kötött megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra.

15.33

Moszkva nem konzultál Kijevvel a barátsági szerződésről

Oroszország elutasítja Ukrajnának azt a javaslatát, hogy konzultáljanak a két ország barátsági szerződéséről, mert álláspontja szerint a Krím félszigeti események az ukrán belpolitikai folyamatok eredményeként következtek be - közölte pénteki nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium.

Moszkva cáfolta, hogy megsértette volna a csapatok mozgásáról szóló megállapodást a krími térségben.

Előzőleg Ukrajna javasolta, hogy a krími eseményekkel összefüggésben haladéktalanul tartsanak kétoldalú konzultációt az 1997. évi orosz-ukrán barátsági, együttműködési és partnerségi szerződés 7. cikke alapján.

Az orosz külügyi nyilatkozatot a moszkvai ukrán nagykövetség diplomatájával, Ruszlan Nyimcsinszkijjel lezajlott pénteki találkozó után adták ki.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy az ukrán félnek válaszjegyzéket adtak át, amelyben kinyilvánították: az orosz fekete-tengeri flotta páncélozott járműveinek mozgása a flotta ukrajnai körleteinek védelmével áll kapcsolatban, és a flottára vonatkozó orosz-ukrán megállapodásokkal teljes összhangban valósul meg.

06.42

A feloszlatott Berkut rendőri rohamosztag egyenruhájába  öltözött fegyveresek, illetve karszalagot - az orosz zászló  színeivel - viselő civilek tucatjai betonakadályokat létesítettek,  és golyószóróknak tüzelőállásokat építettek ki (szintén orosz  zászlókkal fellobogózott homokzsákokkal) a Krímbe vezető  Perekopi-földszoroson. A fegyveresek újságíróknak azt állították,  hogy céljuk "megakadályozni ukrán nacionalisták bejutását a Krímbe",  s elérni a félsziget csatlakozását Oroszországhoz.   

Később másfél tucatnyi katonai teherautón érkezett ismeretlen  fegyveresek egy csoportja lezárta a szevasztopoli nemzetközi  repülőtérre vezető utat is, és fegyveresek egy másik csoportja egy  időre behatolt Szimferopol légikikötőjébe is.   

A történtekre reagálva Olekszandr Turcsinov összehívta a  nemzetbiztonsági szervek vezetőit, és azzal vádolta az orosz erőket,  hogy közreműködnek az események "eszkalációjában" a Krím félszigeten.   

A kijevi parlament az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének  összehívását kérte. A Rada továbbá felszólította Oroszországot, hogy  állítsa le az Ukrajna területi integritását fenyegető lépéseket, és  felkérte az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy garantálják  Ukrajna szuverenitását.  

Arszen Avakov ügyvezető belügyminiszter Facebook-oldalán  Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak nevezte a  történteket, és azt állította, hogy az orosz hadiflotta egységei  vonták blokád alá a szevasztopoli repülőteret.   

"A repülőtéren belül ukrán katonák és határőrök tartózkodnak.  Kívül álarcos fegyveres katonák jelzés nélküli egyenruhában vannak,  nem titkolva ugyanakkor hovatartozásukat (...) Ez nyíltan a  fegyveres vérontás kiprovokálását szolgálja egy szuverén állam  területén" - szögezte le Avakov.  

Fegyveresek lepték el Szevasztopolt - további fotókért kattintson ide!

Az AP hírügynökség Avakovra hivatkozva azt írta, hogy orosz  katonák akadályozták a Szevasztopolban, a közeli orosz  haditengerészeti támaszpontnál lévő katonai repülőtér működését.     

Az Unian ukrán hírügynökség Avakovra hivatkozva azt írta, hogy a  repülőtéren fegyveres összetűzés nem volt, az orosz katonák  ugyanakkor megfigyelik a repülőtér munkáját, amelybe azonban nem  avatkoznak be. Az ukrán katonai és belügyi erőket megerősítették a  repülőtér környékén. A feszültség egyre növekszik, az ukrán  rendfenntartók azonban nem képesek ellenállni a reguláris katonai  erőknek - mondta Avakov.  

A zn.ua hírportál értesülései szerint Szevasztopolban nyolc  katonai helikopter szállt le pénteken, és elképzelhető, hogy az  egyiknek a fedélzetén Viktor Janukovics szökésben lévő volt elnök  tért vissza Oroszországból Ukrajnába. A portálnak név nélkül  nyilatkozó forrás közölte, hogy a helikopterek az oroszországi  Anapából érkeztek.  

Az orosz Fekete-tengeri Flotta cáfolta, hogy erői belekeveredtek  a Belbek repülőtér elfoglalásába vagy blokád alá vételébe. Az  Interfax orosz hírügynökséghez eljutatott közleményében a flotta  egyben hangsúlyozta, hogy tekintettel a bizonytalan helyzetre,  terrorelhárító egységeik fokozott intézkedéseket hoztak azoknak a  területeknek a védelmére, ahol a flotta egységei állomásoznak,  illetve a legénység és családjaik szálláshelyénél.  

Ezzel párhuzamosan az osztrák hatóságok befagyasztották  tizennyolc ukrán állampolgár ausztriai bankszámláit a kijevi kormány  kérésére. Az érintettek nevét nem hozták nyilvánosságra, csak azt,  hogy hazájukban korrupcióval és az emberi jogok megsértésével  gyanúsítják őket. Vélhetően a tömeggyilkossággal gyanúsított Viktor  Janukovics körébe tartozó emberekről lehet szó, akik állítólag  jelentős vagyonokat helyeztek el osztrák pénzintézetekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíria előterjesztette a vegyi fegyverek elszállításának új menetrendjét

Az új ütemterv szerint Damaszkusz április 13-ig szállítaná el az országból a legveszélyesebb vegyi… Tovább olvasom