Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Megrongáltak egy izraeli világörökség-helyszínt

Izrael - Őrizetbe vett az izraeli rendőrség két férfit, akiket az UNESCO világörökségi listáján szereplő Avedatban, az ókori sivatagi városban végzett pusztítással gyanúsítanak.
A vandálok, akik az éj leple alatt bármikor bejuthattak a helyszínre, hiszen a nabateusok városa nincs körbekerítve, fekete és sárga graffitikkel csúfították el a műemlékeket, antik kőoszlopokat döntöttek le, s leromboltak egy 1700 éves oltárt. A pusztítás a szakemberek szerint helyrehozhatatlan, a romvárosban okozott kárt 2,4 millió dollárra (435 millió forintra) becsülik.

Szalit Philipson rendőrségi szóvivő keddi közlése szerint a két őrizetbe vett személy helyi beduin. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a vandalizmus megtorlás volt-e egy közelben lévő beduin házért, amelyet az izraeli hatóságok vasárnap romboltattak le.

A nabateusok az ókori Arábiában élt nép, amely a Kr.e. VI. században vándorolt a Földközi-tenger partján fekvő északi sivatagos területek felé. Később felhagytak a nomád életformával, a Kr. e. 200 körül alapított, hellenisztikus kultúrájú államuk a Kr.e. I. és a Kr.u. I. században virágzott. Szállásterületük Szíria és Arábia határán, a Negev-sivatagban, illetve az Eufrátesztől a Vörös-tengerig terjedt. Királyságuk központja Petra sziklaváros volt a mai Jordánia, a korábbi Edóm területén. A Kr.u. II. században kerültek a nabateusok római fennhatóság alá.

Avedat az ókori tömjénút mentén fekvő települések közül a második legfontosabb város volt Petra után. A Kr.e. I. században alapították, s a Kr.u. VII. század elején pusztult el egy földrengés következtében. Lakói elhagyták, s Avedat sohasem épült újjá. Izrael mai területén Avedattal együtt négy nabateus város található. Mind a négy szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult az új, baloldali görög kormány

Görögország - Görögországban megalakult a vasárnapi választásokat megnyerő Pánhellén Szocialista… Tovább olvasom