Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Megszavazta a megszorító csomagot a görög parlament

Megszavazta a 30 milliárd eurós megszorító intézkedéseket csütörtök délután a görög parlament.
Az egyszerű többséget igénylő szavazás során a 300 tagú parlamentben 160 mandátummal rendelkező szocialisták megszerezték a szükséges támogatást. A csomag 172 támogató és 121 ellenző szavazatot kapott. Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök három képviselőt kizárt a szocialista frakcióból, mert tartózkodtak a szavazás során ahelyett, hogy a megszorítások mellett tették volna le voksukat. Az ellenzék is kizárt a soraiból egy képviselőt, aki a csomag mellett szavazott.

Ahhoz, hogy a megszorítások törvényerőre emelkedjenek, egy második szavazás is szükséges, aminek során a képviselők pontonként szavaznak a tervezetről - ez még a nap folyamán várható.

Megszavazták a 30 milliárd eurós megszórítást.
Megszavazták a 30 milliárd eurós megszorítást. (MTI/EPA/Katerina Mavrona)

Az ország 110 milliárd eurós kölcsönre számíthat cserébe a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól. A kormány tervezett lépései között az állami szektor béreinek és nyugdíjainak befagyasztása, valamint az adók emelése szerepel. Papandreu csütörtökön kijelentette, hogy a demokrácia próbatétel előtt áll, és Görögország jövője a tét. Közvetlenül a szavazás előtt ezt mondta: "A dolgok egyszerűek. Vagy szavazunk, és megvalósítjuk az intézkedéseket, vagy államcsődbe taszítjuk Görögországot."

Az ellenzék vezetője, Andonisz Szamarasz azonban másképp látja a kérdést: "A felírt gyógyszer mennyisége megölheti a beteget. Ezek az intézkedések csak a társadalom elégedetlenségét szítják."

Talán megnyugodhatnak a piacok is.
Jeórjiosz PAPANDREU görög miniszterelnök beszédet mond a parlament athéni épületében 2010. május 6-án. Az eurózónához tartozó 16 európai uniós tagország állam- és kormányfői május 7-i brüsszeli munkavacsorájukon hagyják jóvá a  pénzügyminiszterek találkozóján már elhatározott 110 milliárd eurós támogatási csomagot Görögország számára. (MTI/EPA/Katerina Mavrona)  

A parlament előtt eközben mintegy 12 ezer ember gyűlt össze, hogy a tervezett intézkedések ellen tiltakozzon. A tömeg különféle mondatokat skandált, az egyik például így szól: "Adjátok vissza a pénzünket!" Két másik helyen is gyülekeztek a tüntetők.

A szerdai zavargások során három ember vesztette életét egy felgyújtott bank épületében. Az athéni rendőrség a további rendbontásoktól való félelmében mintegy 2500 biztonsági erőt rendelt Athénba a környékről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuvaitban iráni kémcsoportot lepleztek le

Iráni kémcsoportot lepleztek le Kuvaitban - közölték szaúdi és kuvaiti tisztviselők. Tovább olvasom