Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Megszavazta a szerb parlament az új kormányt

Megszavazta az Ivica Dacic szocialista politikus vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament pénteken.

A 250 fős házban 12 órás heves vita után 142 képviselő támogatta a koalíciós kormányt, amelyben a Szerb Szocialista Párt (SPS) mellett a Tomislav Nikolic államfő vezette nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) és néhány kisebb párt is részt vesz.

Dacic - aki korábban a néhai Slobodan Milosevic elnök szóvivője volt - azt ígérte, kabinetje Szerbia európai uniós integrációjára, valamint a Koszovóval való párbeszédre fog összpontosítani.

"Azt mondják, hogy a Balkán szó vért és mézet jelent. Már elég vér (folyt), most ideje lenne érezni a méz ízét is. Szerbia békejobbot nyújt mindenki felé. Ne foglalkozzunk többé a múlttal, foglalkozzunk a jövővel!" - mondta a beiktatását megelőző parlamenti ülés során Dacic.

A szocialisták 12 év után tértek vissza a hatalomba, míg a Milosevicet 2000-ben megdöntő reformpártok ellenzékbe kerültek Szerbiában.

Nyugati diplomaták kétségeiknek adtak hangot az alig több mint egy évtizede szóvivőként még a Nyugat ellen agitáló Dacic EU iránti elkötelezettségét illetően, annak ellenére, hogy az új miniszterelnök kormánya fő céljaként jelölte meg Szerbia európai integrációs folyamatának felgyorsítását és a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdését.

Dacic azt is leszögezte, hogy Koszovó függetlenségének elismerése továbbra sem kerülhet szóba, de folytatni és mélyíteni kívánja a 2011-ben Belgrád és Pristina között megindult párbeszédet. Az új szerb kormány által a parlament előtt letett esküben az szerepelt, hogy a kabinet tagjai "kiállnak azért, hogy Koszovó és Metohija a Szerb Köztársaság része maradjon".

A 19 fős kormányba az SPS és az SNS mellett a Nyugdíjasok Egyesült Pártja, a Szerbiai Egyesült Régiók párt, a Szerb Szociáldemokrata Párt és az Új Szerbia párt is delegál tagokat, a külügyminisztériumot és a sporttárcát pedig független szakemberek fogják vezetni.

Dacic kormánya egy recesszióba sodródó gazdaságot vesz át, 25 százalékot meghaladó munkanélküliséggel. Beszédében az újdonsült miniszterelnök többek között John Maynard Keynes brit és Paul Krugman amerikai közgazdászt, valamint Henry Ford amerikai iparmágnást idézve elutasította a takarékoskodást, a bérek és nyugdíjak csökkentését, azt hangoztatva, hogy csak a gazdasági növekedés megindításával léphet túl problémáin az ország. Mint mondta, fő célja, hogy a válságot "a lehető legkisebb áldozattal élje túl" Szerbia.

Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy kormánya készenléti hitelmegállapodást tervez kötni a Nemzetközi Valutaalappal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a Csatáry László elleni egykori halálos ítéletét

Bemutatta a Csatáry László ellen 1948-ban folytatott vizsgálat jegyzőkönyvezett dokumentumait a… Tovább olvasom