Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Megszavazták az új alkotmányt Egyiptomban

A baloldali és liberális ellenzék erőteljes kampányt folytatott az új alkotmány tervezete ellen.
Az egyiptomi szavazók 63,8 százaléknyi "igen" vokssal jóváhagyták az ország új alkotmányát - jelentette be kedden az országos választási bizottság. A hivatalos adatok szerint a jogosultak 32,9 százaléka vett részt a népszavazáson.

A bejelentéssel az iszlamisták által kidolgozott alaptörvény Egyiptom első alkotmánya lesz a múlt év elején kezdődött felkelés óta, amely közel harmincévi tekintélyuralmi kormányzás után elűzte hivatalából Hoszni Mubarak elnököt.

A baloldali és liberális ellenzék erőteljes kampányt folytatott az új alkotmány tervezete ellen, mondván, hogy az az iszlám jog uralmát teremti meg Egyiptomban, korlátozza a szabadságjogokat, a személyes szabadságot, a nők és a kisebbségek jogait. Az ellenzék egyébként vitatja a referendum eredményét is.

A kétfordulós szavazás idején több civil szervezet szabálytalanságokat és csalásokat panaszolt fel. Számir Abu el-Maati bíró, az országos választási bizottság elnöke tagadta azokat az állításokat, hogy a szavazásnál hiányzott a megfelelő ellenőrzés, közölte ugyanakkor, hogy a bizottsághoz érkeztek panaszok, és azokat mind kivizsgálták.

A hivatalos eredmények igen közel állnak az új alkotmányt támogató fő szervezet, a Muzulmán Testvériség korábban közölt nem hivatalos eredményeihez. Az alkotmány jóváhagyása után most két hónapon belül lebonyolíthatják az új parlamenti választásokat, s hivatalba léphet az új kormány.

Olvasóink írták

 • 5. tucat 2012. december 26. 17:58
  „Köszönöm, Modi!
  A big bang minden ereje és áldása legyen veled! A béke derűje sugározza be a te lelkedet és minden veled valóét!! ;) ({) :)
  Nem gúnyolódom, legalábbis ami a jó kívánságaimat illeti, semmiképp. Tényleg ennyire bárgyú-birka lélek vagyok, na. :) :D
  További jó munkát, kevés bosszúságot, önfeledt kacagást a sületlenségeink elviseléséhez! Kell is, tudom. ;)”
 • 4. tucat 2012. december 26. 17:43
  „Nagyon megdöbbentem, modi! Az emberi természetet, az önzést és az általa gerjesztett, a történelmünket átszövő hatalmi viszályokat leleplező, egyszerű és közérthető, ráadásul szalonképese stílusú szövegek túl veszélyesek lennének? De hisz a véleményemet mondtam el, amelyet bárki vitathat is. Nem értem, hisz ennél sokkal vadabb és közveszélyesebb szövegek is átcsúsznak a szólásszabadság repedésein, és én még csak a Próféta arcképét sem rajzolhatom ide, nem is akarnám, hisz nem erről beszélek.
  Kérlek, gondold újra! A felelősség az enyém, tartom a hátam. Ha már nincs meg a szöveg, megismétlem, mert semmi hamisságot, vagy veszedelmeset nem látok benne, hacsak nem keresztény, muzulmán, vagy másféle vallási fanatikusoknak írják e lapot mostantól, vagy éppen az ilyen emberek vészreakcióitól retteg a szerkesztőség (ami szintén elég sok mindent elárul a mi, emelkedetten intelligens világunkról), azonban blogot nyitni nem akarok azért a pár, silány gondolatért, amelyeket itt is megoszthatok az emberekkel:

  Szép, megvilágosodott, intelligens jövő elé nézünk, ha fundamentalista vallásállamok jönnek létre ismét, mint a középkorban, Európában is és a muzulmán vallási többségű országokban is. Hacsak nem a világméretű, végtére is azonos istenben hívő és azonos teremtésmítoszú vallások ökumenéje van kibontakozóban. Sajnos nem valószínű, más a valószínű: hatalmi viszályok díszes palástjaként szolgál a keresztény pap és a muzulmán molla miseruhája, ezért szól a harang, és ezért kárál a müezzin is a minaretek tornyaiból. Szép, régi-új világ. Egy isten van, (...), és (...), az ő prófétája. Na, jól van, Jézus is. Csakhogy ő mifelénk istenféle-fia abban a szentháromságban, amelyet maguk a prédikátorok se értenek. Sebaj, mi se, kezdődjék a mise: fegyverbe*!

  *Modi: a vallástörténeti összefüggésre utaló, fontos, de tabunak számító, veszedelmes szavakat (csak tudnám, miért) kiszedtem, s ha a *-gal jelölt szó zavar, hát üsd ki onnan, bár ezzel a mondanivaló lényege elhomályosodik.
  Kérlek! Békés gyerek vagyok én, azért harcolok ennyire, na, irgalmazz hát szegény fejemnek! :) A hatóságnak, ha érdeklődik add meg a címemet bátran! :) Lehet, hogy ezzel szúrom el, de előre is köszi! :D”
 • 3. tucat 2012. december 26. 17:02
  „<moderálva>”
 • 2. deszkás 2012. december 26. 14:07
  „Nálunk ezt nem merték meglépni.”
 • 1. roxper 2012. december 25. 21:39
  „Bennünket ez nem veszélyeztetett, milyen ez már, egyiptom demokratikusabb ország, mint <moderálva>! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnapig marad az ENSZ és az Arab Liga megbízottja Szíriában

A viszály sújtotta Szíriában közben egyre rosszabb a humanitárius helyzet. Tovább olvasom